Американски безпилотен самолет се завърна след две години в неизвестност

Американски безпилотен самолет се завърна след две години в неизвестност

Безпилотен американски военен самолет, който е бил на свръхсекретна двугодишна мисия в Космоса, се е завърнал на Земята и се е приземил в Калифорния, съобщи ВВС.
Самолетът наподобява миниатюрна космическа совалка и е известен като Orbital Test Vehicle или X-37B. Машината е прекарала 674 дни в орбита, обикаляйки Земята. Кацнала е във военновъздушната база Вандерберг в петък сутринта.
Засега целта на самолета и полета остава неизвестна. Една от версиите е, че мисията му е била разузнавателна - да заснеме отблизо космическа лаборатория на Китай. Тази хипотеза обаче беше отхвърлена от експерти.
Представители на военновъздушните сили на САЩ заявили, че самолетът е извършил експериментален полет по намаляването на риска при многократно използване на космически превозни средства.
Това е третата мисия на програмата, стартирала през 1999 г., която в момента се управлява от Военновъздушните сили на САЩ.
Първият самолет излетя през април 2010 г. и се завърна след осем месеца. Втората мисия започна през март 2011 г. и остана в космоса в продължение на 15 месеца. Самолетът е построен от Boeing. Четвъртата мисия на апарата засега е предвидена да започне от космодрума Cape Canaveral в щата Флорида през 2015 година. „Истината е, че никой не знае какво прави този апарат в орбита. Единственото достоверно обяснение, което съм виждал, е, че той тества технологии, които би могло да бъдат използвани в бъдещите сателитни мисии", коментира научният кореспондент на ВВС.

20.10.2014, 10:14 часа
543 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha