Петима областни кметове на ГЕРБ губят доверие за изборите наесен

Петима областни кметове на ГЕРБ губят доверие за изборите наесен В 5 областни града действащите кметове на ГЕРБ е твърде вероятно да не получат отново доверие и да не бъдат кандидати за нов мандат на вота наесен, научи "Клуб Z" от източници от средите на управляващите. Подготовката за местните избори вече е в ход, а след така наречения конгрес на ГЕРБ в неделя се очаква и реален старт на процедурите по номинации.
Формално – партийните организации по места би трябвало да предлагат кандидати за кметове и общински съветници, а последната дума има Изпълнителната комисия, начело с лидера Бойко Борисов. Самият той пред Националното събрание в неделя поиска този път обсъжданията да не са само в рамките на партията, а да са „обществени“ - тоест по места в процеса на номинации да могат да участват всякакви граждани. Засега не е ясен форматът и начинът за реализация на тази идея. Друга идея на Борисов е да раздели властите в ГЕРБ - хора на позиции в управлението по места да не са и начело на партийни структури. Нерядко функцията кмет и местен партиен началник съвпадат. Така е и в 4 от петте случая, за които става дума в случая.
Поне за двама от кметовете на ГЕРБ на областни градове няма да е изненада, ако не получат доверие за вота наесен. Единият е градоначалникът на Пловдив - Иван Тотев, който обяви пред местни медии преди дни, че вероятно няма да се кандидатира след края на втория си мандат.
И преди 4 години имаше очакване Тотев да не бъде номиниран за кмет отново. Това обаче така и не е случи и той спечели изборите буквално на косъм (опонентът му от „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов загуби балотажа с едва 1% разлика в подкрепата – б.р.) Според партийния слух тогава – Тотев бил „спасен“ по линия на Цветан Цветанов – дясната ръка на Борисов. От неделя официално обаче Цветанов е само редови член на ГЕРБ, след като му бе гласувана оставката. Тя влезе в сила със задна дата - от 30 май, когато бе подадена - заради „Апартаментгейт“.
Пловдив и управлението му пък бяха посочени по време на конгреса на ГЕРБ лично от Борисов като лош пример. Самият Тотев се сблъска и с прокуратурата, която през 2017 г. го обвини в длъжностно престъпление – заради обществени поръчки. Все пак година по-късно съдът прекрати делото за изграждане на зоокът в града поради липса на данни за престъпление, след като няколко пъти то бе връщано на обвинението от различни съдебни състави заради процесуални и други нарушения.
Градът и управлението му отнесоха много критики около подготовката и откриването на Европейската столица на културата, имаше забавени ремонти, въпреки отпусканите от държавата пари, скандали с реализацията на проекти и т.н., в това число и с откриването на годината. Организацията на това събитие също стигна до прокуратурата - заради направените харчове. През последните години имаше и случаи с унищожени паметници на културата, а неотдавна и районният кмет на район "Северен" от ГЕРБ бе арестуван заради съмнения за корупция.
Тотев е и областен координатор на ГЕРБ под тепетата. Засега за негов наследник като кандидат за кмет от ГЕРБ се споменава името на настоящия областен управител на Пловдив Здравко Димитров. Преди 4 години той отново бе кандидат-кмет – но от „Реформаторския блок“. След това Борисов го назначи за областен управител.
Дали Тотев ще остане начело на партийната структура също е под въпрос, твърдят източници от централата на ГЕРБ. Според анализатори обаче тоталните чистки по места в навечерието на избори не са най-добрата идея. И лидерът на партията го знае.
Смяна на кмета от ГЕРБ ще има със сигурност и в Хасково. Проблемите между настоящия градоначалник Добри Беливанов и партията не са от вчера, а още от втората година след избора му. Беливанов „записа“ ГЕРБ на картата на местната власт в областния град преди 4 години – побеждавайки дългогодишния градоначалник Георги Иванов, който бе практически несменяем, печелейки избори  от 1999 г. насам. Скоро след местният вот обаче Беливанов и местната партийна структура се разминаха - и в концепциите си за начин на управление, и в идеите за назначения в общината. От ГЕРБ свалиха доверието си. Покрай т.нар. кумгейт, в който бе засегнат бившият вече депутат от ГЕРБ Делян Добрев (и областен координатор - един от случаите, в които това не е кметът - б.р.), от ГЕРБ обвиняваха Беливанов, че е на страната на БСП. Обвинения срещу кмета имаше и за това, че не се е справил с проблема "уран във водата", какъвто имаше на територията на областта през 2017 г., че има проблем с бездомните кучета, снегопочистването и т.н.
Оставката му бе искана многократно. Беливанов не я даде. Кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ вместо настоящия кмет обаче засега не е ясно. Сигурно е, че това няма да е Делян Добрев, въпреки че и подобен слух броди из политическите кулоари. Споменава се и името на областния управител Станислав Дечев. Любопитна подробност е, че и Беливанов бе областен управител преди да бъде номиниран за кмет.
Третият град, в който може да се очаква смяна на лицето на ГЕРБ за изборите наесен, е Ямбол. От 4 години начело на общината е Георги Славов - районен координатор на ГЕРБ и градоначалник от 12 години, твърдят източници от партията. На европейските избори през май именно в Ямбол ГЕРБ претърпя сериозно поражение от БСП. Само преди дни срещу Славов се надигнаха местни неправителствени организации, които го обвиняват в злоупотреба с евросредства по различни проекти. Славов, разбира се, отрече обвиненията. В града има проблем и със строежа на пречиствателната станция за отпадъчни води, която е трябвало да бъде готова преди години, но не е. За трите мандата има, разбира се, и други натрупани истории. И тук засега не се знае кой би бил човекът, на когото ГЕРБ ще гласува доверие за вота наесен, ако очакванията за смяна след 12 години се оправдаят. Историята е с отворен край.
Следва Разград, където също според източници от ГЕРБ местният управник д-р Валентин Василев може и да няма шанс да се бори за доверието на съгражданите си от името на партията. Той е бивш депутат и бивш областен управител, а от 2015 г. - градоначалник. Водач е и на областната структура на ГЕРБ. В последния месец тече спор между него и опозицията от БСП за вината за налагането на финансови корекции по европроекти на общината. Очакваше се дори преди седмица премиерът Бойко Борисов да посети ж.к. "Орел", заради чиято реконструкция има напрежение - по покана на кмета и депутатската Десислава Атанасова. В уречения ден обаче министър-председателят бе в Брюксел.
Най-изненадващо обаче ще бъде, ако се оправдае информацията за рокада и във Велико Търново. Кметът на старата столица е Даниел Панов и завършва втория си мандат. Панов често е редом по първите хора в ГЕРБ, а и самият той е председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Позицията неизменно е за представител на местната власт от партията на Бойко Борисов от години. Версията за евентуална смяна този път е свързана с влиянието на Цветан Цветанов. Той е депутат от Великотърновско, откакто ГЕРБ се появи на парламентарната сцена. И цялата структура в областта минава за "негова", твърдят представители на партията. В резултат и Панов минава за "човек на Цветан Цветанов".
На местните избори преди 4 години се клатеше и доверието в ГЕРБ към кмета на Варна Иван Портних. Месеци наред се очакваше той да не получи шанс за нов мандат, но това така и не се случи. А Портних си спечели изборите. Към днешна дата подобна тема не се повдига.
Засега и в най-важния град на местни избори - София - не изглежда като да има нов кандидат за вота на столичани от ГЕРБ. Очакванията са кметицата Йорданка Фандъкова отново да е водачът на управляващите за изборите наесен. Самата тя не отговаря на въпроса дали би се кандидатирала отново - с аргумента, че е действащ градоначалник и има работа за вършене преди да мисли за избори.
В партията се очакват - както и Бойко Борисов изрично предупреди и в неделя, и след европейските избори през май, а и в годините преди това - драстични промени в структурите на ГЕРБ в Плевен и в Добрич. Борисовата партия загуби подследните местни избори и в двата областни града. При това от кандидати на тогавашния формат на т.нар. традиционна десница - "Реформаторски  блок".
Интересно ще е в още един областен център - Монтана. Там ГЕРБ не е печелила местни избори никога. Изборите за кмет на града от 1999 г. насам се печелят от кандидата от десницата Златко Живков.
11.07.2019, 16:40 часа
5415 2
Коментари

до долният

13.07.2019, 18:31 часа
А ти виж походката на жена си!

до етичната комисия

11.07.2019, 23:07 часа
разровете около Каменов. Нещо е сменил походката.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha