"Инвестбанк" е поредният нов собственик на "Химко"

"Инвестбанк" е поредният нов собственик на "Химко" Вчера „Инвестбанк“ стана собственик на активите на врачанския торов завод „Химко", след проведен търг от частния съдебен изпълнител Иванка Цонков. Изтъргувани са активите на торовото дружество, в които са включени 630 дка в индустриалната зона на Враца, още 75 дка земя, която е била кариера за пясък, чакъл и глина, а след това се е използвала за депо за технологичен отпадък, както и всички сгради, инфраструктура, машини, оборудване и инструменти, които се намират на площадката за сумата от 23 млн. 846 хил. лв.
До публичната продан се стигна по искане на финансовата институция, която финансира сделката около закупуването на дружество преди близо 3 години. Тогава столичната фирма „Метахим импекс" купи активите на „Химко"с кредит от банката в размер на 9 млн. и 851 хил. евро., но до днес не са погасили и стотинка от изтегления заем. По данни от Търговския регистър през август тази година банката е пристъпила към изпълнение на залог, като претенциите й са за общо 9.8 млн. евро, включително лихви. Самият заем е с падеж в края юни 2019 г. и очевидно не е бил изплатен. За да си върне дадените пари „Инвестбанк“ поискала публичната продан на активите на „Химко“. 
След внасянето на ДДС на държавата в размер на близо 3.5 млн. лв. и погасяването на данък сгради и такса смет към община Враца от 2017 до 2019 година, банката окончателно слага ръка на „Химко". На по-късен етап от ръководството й ще преценят дали ще се търси инвеститор, който да вложи парите си в затъналото предприятие. 
Припомняме, че "Метахим импекс" купи активите в средата на 2016 г., след като в продължение на две години синдикът на "Химко" се опитваше да ги продаде. За това време цената падна от близо 29 млн. лв. в началото до 12 млн. лв., колкото бяха платени от сегашния собственик. 
Самата "Метахим импекс" беше създадена специално за покупката на "Химко" с 50 000 лв. капитал и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н.
04.12.2019, 11:52 часа
3858 1
Коментари

аз

25.01.2020, 08:11 часа
Въпрос: Как е извършен опис на 23 и 24 октомври 2019 г. преди вписване на възбраната. Възбрана: дв.вх.рег. № 5575/25.10.2019 г. Вписаната възбрана е предпоставка за извършване на опис на недвижим имот. Да му мисли ЧСИ Иванка Цонкова.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha