Военна подводница изчезна с 44 души екипаж

Военна подводница изчезна с 44 души екипаж Аржентинска бойна подводница с 44-ма души екипаж изчезна край бреговете на страната, съобщиха аржентинските ВМС в Туитър.
Връзката с подводницата „Сан Хуан“ е прекъснала в сряда, докато се връщала от пристанището Ушуайя към базата в град Мар дел Плата.
От четвъртък вечерта я издирват аржентински самолети и кораби, самолет на американското управление по аеронавтика, а от днес към тях се присъединява и самолет за наблюдение, изпратен от Чили. Помощ са предложили и Уругвай, Бразилия, САЩ и ЮАР.
„Не знаем какво се е случило. Не сме открили подводницата, няма контакт с нея, нито визуален, нито радарен“, заяви говорител на аржентинските ВМС.
Според протокола при прекъсване на връзката подводницата трябва се издигне на повърхността.
Военните смятат, че е по-вероятно да става дума за технически проблем с комуникацията, чието оправяне може да отнеме дни, и няма място за тревога.
Радиомаякът, който може да се задейства при аварии, не се е активирал.
65-метровата подводница трябваше да се върне на 22 ноември в Мар дел Плата. На борда й има условия за живот за още 15 дни допълнително.
„Сан Хуан“ е една от трите подводници на аржентинския флот. Пусната е на вода през далечната 1983 г., но през 2007 и 2014 е била напълно възстановена.

18.11.2017, 11:15 часа
1021 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha