Професор съветва как да се храним при гастрит и колит

Здравият стомах е гаранция за доволен живот без болести и може да опитаме да го запазим такъв. Как да го постигнем, ни съветва специалистът по здравословно хранене и лечение с храни проф. Христо Мермерски. С него говорим за гастрита и колита и за помощниците за преодоляването им зелето и картофите. Оказва се, че и любовта помага за това да не ходим при джипито с превит стомах.Според изследване на Световната здравна организация една от основните причини за сериозните заболявания днес и за рака е лошият или престъпен начин на хранене.
Това е безразборното консумиране на какви ли не храни на трапезата, за които е нужно различно време за смилане. Ако ядем луканки, шпекови салами и другите месни продукти, които се смилат за 8-10 часа, заедно със салати, супи и много други храни, които се смилат за час и половина, вторите няма къде да отидат. Остават в стомаха и започват различни видове ферментации от типа на оцетнокиселите, като в стомаха се образуват киселини, газове, куркане, понякога разстройство, понякога запек. Всичко това води човешкия организъм до неестествено състояние и до болести като дисбактериоза, гастрит, язва, колит, синдром на раздразненото черво. При дисбактериозата патогенната микрофлора е повече от положителната и лечението на това заболяване е трудно. Ние слагаме храната в стомаха като в циганска торба, а не е редно.
За всяко от тези заболявания природната медицина предлага различни лекарства. За да спрем киселините в стомаха и за всякакви стомашни проблеми, пръв приятел е картофът. Но е важно да се яде печен и заедно с обвивката, защото има антиканцерогенен ефект. За да имат червата ни нормална перисталтика, трябва да консумираме не по-малко от 25-35 г влакнини или целулоза.
Няма по-груба и добра за стомаха целулоза, която да предизвиква толкова усилена перисталтика, каквато е в зелето, без значение дали е прясно или кисело. Подобен ефект има и морковът, който трябва да се яде пресен.
Освен целулоза, която пречиства организма, един морков съдържа толкова витамин А и С, колкото са ни достатъчни за 4 дни. След като се настърже на ситно, е добре да се залее с малко зехтин. Зехтинът съдържа омега-3 и омега-6, които човешкият организъм не може да си набави сам, а ги получава чрез продуктите. И накрая върху моркова се изцежда половин лимон. Ако човек има проблем с лошия холестерол и всеки ден яде по паничка моркови, след 26-30 дни лошият холестерол изчезва. От друга страна, с него пречистваме организма и го предпазваме от ракови заболявания на храносмилателната система. На този принцип действа и честото ядене на паница фасул.
18.11.2017, 16:15 часа
2053
0