В UK продават храни за стотинки, вместо да ги изхвърлят

В UK продават храни за стотинки, вместо да ги изхвърлят Британски супермаркети от веригата Со-ор ще продават храни след датата "Най-добра до...“ на етикета им. Идеята вече е минала и изпитателен период от 3 месеца.
Групата храни ще бъдат предлагани на фиксирана цена от по 10 пенса, в 125 обекта на веригата и ще включват продукти като консерви, спагети, ориз и чипс.   Само за последната година във Великобритания са били изхвърлени 7.3 млн. тона храна, която е била годна за консумация, сочат данните. 
През миналата седмица националната агенция за обработка на отпадъците WRAP, поде кампания сред британския бизнес за борба срещу практиката на разхищаването на храна.  
Инициативата на Co-op, носеща името "Don't be a Binner, have it for dinner" (Не я хвърляй, изяж я на вечеря) обхваща само храните от търговските вериги, към които е приложим етикетът „Най-добра до...”. Трябва да се отбележи, че тази маркировка във Великобритания разрешава консумацията за определен период и след изтичане на препоръчителния срок. 
След 3-месечния тестови период в 14 магазина на Co-op, идеята пожъна бурен успех навсякъде и продуктите свършваха до 2-3 часа след пускането им в продажба.   
От другите големи хранителни вериги в Обединеното кралство засега се въздържат да коментират дали ще въведат подобна схема. Най-голямата верига Tesco, по правило, не продава храна след изтичането на датата на етикета й, а я дарява на местни благотворителни организации. По подобен начин процедират и в Waitrose. Масова практика е подобна храни да се предлагат на персонала с голяма отстъпка в цените им. 
06.12.2017, 16:55 часа
1035 1
Коментари

Браво

06.12.2017, 20:16 часа
А в България ще ни ги намалят със стотинки уж е промоция и то вече съсипани
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha