Топлото време налага допълнително захранване на пчелните семейства

Топлото време налага допълнително захранване на пчелните семейства Топлото време в момента налага допълнително захранване на пчелните семейства. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари. По думите ѝ една от основните причини за загубата на пчелни семейства в този период на годината е гладът. Пчеларите трябва да подхранват с допълните пчелни пити, когато няма достатъчно мед в кошерите. Петя Иванова подчерта, че при студено време пчелите са на кълбо в кошера, а при топло – облитат. Според нея е топлото време им влияе положителното, тъй като ги кара да облитат.
"За тях е подходящо да излязат извън кошера в този период, стига в кошера да има достатъчно количество мед, тъй като навън все още няма. В момента има много кокичета, които пчелите посещават, но основна грижа на пчеларя остава захранването", посочи Петя Иванова. Тя добави, че причините за загуби на пчелни семейства са комплексни. Тук роля оказва както гладът, така и климатът, болестите, а не на последно място и работата на пчеларя.
"Много е сложно да се каже основната причина за намаляването, изчезването и загиването на пчелните семейства, но този проблем го има, особено в Северна България. Наистина има доста изчезнали и загинали от нозематоза пчелни семейства в момента", добави Петя Иванова.
18.02.2018, 16:45 часа
1605 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha