Без ограничения за мандатите на президента, вижте къде

Без ограничения за мандатите на президента, вижте къде Китай се готви да одобри премахване на ограниченията за мандатите на президента - ход, който ще позволи на Си Цзинпин да остане начело на страната до края на живота си. Решението е част от конституционните промени, които се очаква да бъдат приети на годишното заседание на Националния народен конгрес. 
Китай наложи ограничение от два мандата на президента след 1990 година. Си Цзинпин обаче се възпротиви на традицията да представи своя евентуален наследник по време на конгреса на Комунистическата партия през октомври. Вместо това той укрепи властта си, като партията гласува в обновения й Устав да бъдат вписани името и политическата философия на китайския партиен и държавен лидер. Това решение издига статута му до нивото на основателя на Китайската народна република Мао Дзедун. 
В края на февруари партията предложи да се премахне ограничението за президентските мандати от конституцията на страната, според което Си Цзинпин трябва да се оттегли през 2023 година. 
Днешният вот в Националния народен конгрес се очаква да мине без трудности. Конгресът, на хартия, е най-мощният законодателен орган в Китай - подобен на парламентите в другите страни. Националният народен конгрес никога не е гласувал срещу Комунистическата партия. Възможно е обаче днес някои от делегатите, които са 2980 на брой, да се въздържат, което ще се смята за ясен протестен вот.
11.03.2018, 09:15 часа
898 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha