Чиата понижава кръвната захар

Чиата понижава кръвната захар Консумацията на чиа, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на нивата на кръвната захар и за предпазване от потенциално развитие на диабет тип 2, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на аржентински специалисти.
Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране.
 Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно и загуба на зрение. Рискът от повишена кръвна захар може да се намали чрез избягването на определени храни и наблягането на други, като например чия.
Семената на чиата са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций. [Семената на чиата са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций]
За да установят как чиата помага за предпазване от метаболитни състояния като дислипидемия (повишено количество мазнини в кръвта) и инсулинова резистентност - фактори в развитието на диабет, специалисти от университета на Литорал, Аржентина, са направили две изследвания с мишки.Edna.bg посвещава шестия си рожден на най-добрите приятелки в живота на Edna женаVesti.bg
В първия експеримент учените са тествали как здрави гризачи реагират на триседмична богата на захароза диета, в която семената от чия съставляват основния хранителен източник на мазнини.
Във втория тест здрави мишки са били подложени на тримесечна диета, богата на захароза, така че да развият дислипидемия и инсулинова резистентност. След това режимът на хранене е бил продължен с още два месеца, като в диетата е включена и чия.
Резултатите от първия експеримент са показали, че консумацията на чия предпазва от развитие на дислипидемия и инсулинова резистентност. При втория тест гризачите, развили двете състояния, напълно са се възстановили от тях след включването на суперхраната.



 
17.03.2018, 10:45 часа
1254 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha