Опасността от зараза с вирус е най-малка на местата до прозореца в самолета

Опасността от зараза с вирус е най-малка на местата до прозореца в самолета Ако се притеснявате, че можете да "хванете" настинка или грип по време на полет със самолет, избирайте местата до прозореца и не ги напускайте до приземяването, препоръчват американски специалисти, цитирани от АП и АФП.
Въпреки че проучванията върху риска от зараза по време на полет са малко, експертите от години дават точно тази препоръка. Настоящото изследване, осъществено от специалисти от университета "Еймъри" в Атланта и Джорджийския технологичен институт по поръчка на компания "Боинг", стига до същото заключение.
За целите му изследователите са предприели 10 полета в САЩ, за да изследват повърхностите в самолетите и да наблюдават поведението на пътниците.
Специалистите са установили, че най-висок риск от зараза - 80%, има за хората, които заемат седалките от двете страни на заразен пътник, както и местата непосредствено пред и зад него.
За останалите пътници рискът от зараза е под 3%. Изследователите отбелязват също, че болните членове на екипажа могат да заразят средно 4,6 души на полет. 
Местата до прозореца се "явяват" най-безопасни, тъй като движенията на заемащите ги пътници и контактите им с останалите са сравнително ограничени. Специалистите са установили, че 80% от пътниците до пътеката стават поне веднъж по време на полет в сравнение с 62% от заемащите местата в средата и едва 43% от седящите до прозореца.
21.03.2018, 10:27 часа
2343 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha