Най-довереният човек на Цветан Василев е обвинения в пране на пари

Най-довереният човек на Цветан Василев е обвинения в пране на пари Вчера ви съобщихме, че специализираната прокуратура внесе в съда по делото КТБ искане за задържане на петима доверени хора на Цветан Василев, сред които финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров.

Финансовият директор на "Дунарит" задържан за пране на пари

Един от най-доверените хора на Цветан Василев в оръжейния му бизнес е именно Никола Киров, както и още 4-ма получили 2,5 млн. лв. като коледни бонуси през 2013 г. Смята се, че милионите са присвоени от КТБ.
Името на Киров се свързва с Василев през 90-те г., когато заедно работят във финансова къща “Фина-С”. По-късно Киров ще отговаря за военните заводи на Василев чрез “Дунарит” и “Авионамс”.
Заедно с Киров клиенти на Специализираната прокуратурата са и Иван Стойков - бивш директор на “Бромак”, както и Васил Шуманов, Венцислав Тодоров и Красимир Зарев. Сега двама от тях работят като шофьор и охранител, а третият - Зарев, е безработен.
Разследването срещу петимата е започнало през 2015 г. и се е водило за укриване на данъци, но в хода му прокуратурата е събрала доказателства за пране на пари. На 10 януари уличените получили обвинения за пране на пари по поръчение на 14-членната престъпна група, ръководена от Василев.
Материалите по това дело били отделени от производството за фалита на КТБ. “За да осъществи Василев “инвестиционните” си намерения с публичен ресурс – пари на вложители в КТБ, той фактически изгражда две контролирани от него структури, формално независими една от друга, но реално управлявани изцяло от него”, разказа източник от прокуратурата за старта на разследването. “Това са структура на управление и работа в КТБ, която да позволява отпускането на кредити по негово нареждане и желание, и структура от търговски дружества, чрез която средствата от отпуснатите кредити да се използват и насочват към крайни получатели пак по нареждане, желание и преценка на самия Василев”, добави източникът ни.
През 2013 г. 2,5 млн. лв. от КТБ били раздадени в книжни подаръчни торбички по разпореждане на Василев на петимата обвинени. Милионите били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и след това разпределени като бонуси от т.нар. черна каса на Цветан Василев, твърди обвинението.
“На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси в торбички, изнесени от офис на счетоводната фирма “Финансово консултиране” в сградата на бул. “Цар Борис III” 159”, каза прокурор Сийка Милева.
Те са знаели или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ, смята обвинението.
Преди да получат парите, Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което молел да разпореди на дясната му ръка тогава- Бисер Лазов, да преведе парите. За всеки сумата била различна.
Лазов е един от подчинените на Василев, който ежедневно му изготвял отчет за всички получени и разплатени пари.
Освен това обвинените били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове.
Друг от прокурорите в съдебната зала вчера - Ангел Кънев, каза, че четирима от обвинените често са пътували до Сърбия през последните години. Като доказателство той цитира справки от Гранична полиция. В Белград е самият Василев от 2014 г.
По време на пледоариите си прокурорите неведнъж прекъсваха присъстващи в залата адвокати и близки на задържаните. Това изправи на нокти съдия Пламен Панайотов, който предупреди нарушителите на реда в залата, че ги грозят глоби до 500 лв.
Адвокатите на обвинените са единодушни, че клиентите им са невинни. Те твърдят, че така се оказвало репресия срещу тях, тъй като били свидетели по делото за фалита на КТБ срещу Цветан Василев, което засега е на етап четене на обвинителен акт.
След съвещание съдия Пламен Панайотов остави и петимата зад решетките.
13.01.2019, 17:00 часа
1415 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha