Сърбия скочи! Масово протестират срещу Вучич

Сърбия скочи! Масово протестират срещу Вучич

Масови антиправителствени протести в Сърбия. За шеста поредна седмица хиляди излязоха на улицата с искане за оставката на президента Александър Вучич. Демонстрации имаше в 7 големи града в страната. Най-многочислен беше протестът в столицата, предава Bulgaria ON AIR.
В събота хиляди сърби излязоха на улицата. Студът и лошите метеорологични условия не попречиха на демонстрантите да изразят недоволството си от управлението на президента Александър Вучич и неговата прогресивна партия.
Демонстрантите издигнаха плакати: "Надигни се, Сърбия" ,"Започна се" и скандираха "Предателство" и "Вучич е крадец".
Протестиращите искат свобода на медиите, прекратяване на нападенията срещу журналисти и опозиционни фигури.
И този път въпросът за Косово беше на дневен ред. Демонстрантите обвиняват Вучич в подготовката на тайно споразумение с Косово, което е и ключово условие за Сърбия да се присъедини към ЕС.
Протестите в Сърбия започнаха след побой над опозиционен политик през ноември. Поредният митинг идва на фона на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в страната.
Докато Вучич твърди, че членството в Европейския съюз остава крайна цел на Сърбия, той поддържа тесни връзки с Русия. Предполага се, че сръбският президент ще се опита да обедини поддръжниците си по време на посещението на руския си колега.

14.01.2019, 10:05 часа
577 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha