Кънчо Стойчев: Президентът Радев е най-одобряваната политическа личност в момента

Кънчо Стойчев: Президентът Радев е най-одобряваната политическа личност в момента В края на втората година от президентския си мандат Румен Радев има одобрение от 55%. Това каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за агенция „Фокус“ по повод изминалите две години от президентския мандат на Румен Радев.
„Това е с 5% спад спрямо година назад. Според мен обаче това е безспорен успех, като се има предвид усложнената конфронтационна политическа среда у нас.
За сравнение предишният президент в края на втората си година от мандата имаше рейтинг 30%, което означава, че повече от половината избиратели му нямат доверие. Тоест, положението преди е било точно обратното в сравнение с днес. Така че при Радев със сигурност можем да говорим за успех при рейтинга“, заяви Стойчев и обясни, че Румен Радев е най-одобряваната политическа личност в страната.
„Сред поддръжниците на ГЕРБ Радев има одобрение на над 40% срещу около 37% неодобрение. По същия начин е и сред другите участници в настоящата управляваща позиция – „Обединени патриоти“, като там има одобрение от 50% срещу 38% неодобрение. Така че виждаме от цифрите, че президентът Радев запазва наистина много висок престиж в обществото“, каза още Стойчев.
Социологът посочи, че и през 2019 г. се очаква да се запазят високите нива на доверие в президентската институция. „Същевременно не бива да забравяме, че обстановката в страната ще се изостря, защото сме в изборна година, ще имаме поне два пъти избори и това неминуемо във всяка една демократична система напряга вътрешната обстановка.
А нашата вътрешна обстановка си е изострена по принцип, тъй като има доста сериозен сблъсък между двете основни политически партии. Но фактът, че този сблъсък се реализира и през 2018 г., и през първия месец на 2019 г., и че ще продължи, не води до необходимостта да допускаме, че ще изяде рейтинга на президента Радев. Напротив, струва ми се напълно реалистично той да запази високите нива на одобрение, особено в ситуация, в която виждаме загуба на доверие в цялата политическа класа“, заяви той.
През втората година президентът Румен Радев според мен пристъпи към изпълнение на предизборното си обещание. Мисля, че можем да говорим за единствено число, защото той едно нещо обеща – да не мълчи, да не прикрива безобразията на управляващите, да бъде гласът на избирателите, каза още Стойчев.
„И всъщност това е и най-важната функция, която Конституцията му отрежда – т.е. това е изцяло в рамките на неговия мандат. С това той си спечели и врагове, разбира се. Защото това да не мълчиш винаги води и до появата на врагове. Но във всички случаи много, много повече са хората, които изразяват адмирации за мъжеството му да говори по такъв прям и открит начин за проблеми, за които българското общество прекрасно знае“, каза Стойчев.
Социологът обясни, че Радев е най-непартийният президент, който България е имала в новата си история. „Добре известна е биографията на Румен Радев – той е професионален летец, изкачил е професионалната стълбичка до най-високото стъпало в своята си професия, не е известно да е бил политически и партиен активист, не е пряко обвързан с пряка политическа дейност. Така че той се яви на състезанието за президент, както се казва, отникъде. Появи се изведнъж и внезапно човек, който изобщо не е бил в политиката, съвършено нов човек. В този смисъл да си говорим за зависимост от БСП поради факта, че БСП го е припознала и издигнала е смехотворно, защото той никога не е бил част от партията, за да зависи от нея.
За разлика от случая с предишния президент, който беше и министър на управляващите от ГЕРБ, и партиен функционер. Същото е и с Георги Първанов, който беше в партията и така можем да изброим всички до Желю Желев – всички те са достигнали до президентски пост, благодарение на това, че са били партийни функционери.
Румен Радев никога не е бил партиен функционер и и сега не е такъв, колкото и да се опитват определени анализатори да изкривяват реалността. В този смисъл въпросът за зависимостта му е въпрос на почтеност – когато си издигнат от определена политическа сила, трябва да спазваш определена почтеност. Защото няма как те да те издигнат и ти на следващия ден да започнеш да хвърляш камъни по тях. Но същевременно президентът Радев запазва огромната си независимост. Той е напълно независим, става дума за човек, който е самонаправил се и са напразни опитите да му се пришиват подобни етикети. Всъщност освен напразни, те са и неуспешни“, заяви Стойчев.
23.01.2019, 11:07 часа
528 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha