Внимание! Откриха опасни бактерии в 23 чешми и кладенци във Видинско

Внимание! Откриха опасни бактерии в 23 чешми и кладенци във Видинско Откриха опасни бактерии във водата на 13 видински села, научи агенция BulNews. Направените водни проби от регионалната здравна инспекция през миналия месец са установили, че питейната вода е бъкана с коли форми и ентерококи.
Изключително голямо количество коли форми е открито в питейната вода в селата Горни Лом, Тошевци и Връбчовец. От регионалната здравна служба отбелязват, че при проверките си са установили, че в 20 чешми в села от региона водата не отговаря на допустимите норми. Сериозно количество коли форми и ентерококи е открито в селските чешми в селата Страцимир, Водна, Тошевци, Медешевци, Банковци, Бориловец, Раброво, Воднянци, както и в градовете Грамада и Димово.
Здравните власти допълват, че за месеца има установени 12 заболели от ентероколит, като заразяването им няма връзка с бактериите в питейната вода.
Инспекторите са издали предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.
Припомняме, че ентерококите са анаеробни бактерии, част от които са нормални обитатели на червата при хората. Ентерококите се намират в дебелото черво на човека и животните и се характеризират с ниска патогенност. Присъствието им е показател за фекално замърсяване. Те могат да са възбудители на инфекции на пикочните пътища, инфекции на органите в областта на малкия таз, инфекции на рани особено при лежащо болни, при нарушение на функцията на кожата, при потискане на нормалната микрофлора с прием на антибиотици, имуносупресия.
11.10.2019, 08:20 часа
1967 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha