Изложба показва многото лица на Михалаки Георгиев

Изложба показва многото лица на Михалаки Георгиев Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном Михалаки Георгиев ще бъде открита в едноименната регионална библиотека във Видин. Тя е озаглавена "Многоликият Михалаки Георгиев" и е съвместна на Университетска библиотека "Св. Климент и Охридски" и Института за литература към БАН. 
Посетителите ще могат да видят откъси от писма на Михалаки Георгиев, по-важни дати от биографията му, повече информация за дейността му като ботаник, писател, учен, преподавател, финансист, дипломат, както и за участието му в подготовката на Пловдивското изложение, това каза директорът на университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова.
"Видинчани ще видят това, което изложихме и при нас - допълнителни материали, копия на такива, но без самите книги. Видинската библиотека със сигурност ще компенсира, показвайки книги от своя собствен фонд, така че отново ще предоставим на обществеността изложбата в цялост. Ние всъщност даряваме тези материали, направени специално фототипно за библиотеката. Изложбата в София беше дело на усилията ни с Института на БАН. Колегите притежават оригиналите от архива на Михалаки Георгиев, но те няма как да пътуват постоянно из България".
Изложбата ще бъде открита във вторник, 22.10, от 14 часа  в отдел "Заемна за възрастни".
Всестранно развита личност както в сферата на литературата, така и в сферата на образованието, инициатор и организатор на първата българска държавна лотария, съставил на първия български учебник по ботаника за средни училища, управител на Видинската митница, служител в Министерството на обществените сгради, тази изложба е поглед към наситения живот на видния общественик и патрон на Регионалната библиотека във Видин.
17.10.2019, 13:35 часа
629 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha