Внимание! Бактериален менингит покоси врачанин, отчетоха и бум на хепатит

Внимание! Бактериален менингит покоси врачанин, отчетоха и бум на хепатит За случай на бактериален менингит алармираха здравните власти във Враца. През миналата седмица служители на регионалната здравна инспекция са регистрирали 14 случая на заразни заболявания, а един от заразените бил повален от бактериален менингит. Регистрираните остри респираторни заболявания и случаи на болни от грип за изминалата седмица са 58, като стойностите са значително под епидемичните.
Другите установени заразни заболявания са: шест случая на хепатит А, два случая на варицела, три на скарлатина и двама болни от туберкулоза.
Припомняме, че бактериалният менингит е инфекциозно заболяване на централната нервна система, което се характеризира с възпаление на обвивките на главния и гръбначния мозък. Заболяването често се предхожда от инфекция на горните дихателни пътища. По протичане бива остър, подостър и хроничен. Той се причинява от бактерии, които проникват в централната нервна система.
Възпалителният процес има гноен характер, ексудатът се натрупва в субарахноидалното пространство /под паяжиновидната мозъчна обвивка/. Затова тези менингити носят названието гнойни менингити.
За периода здравните власти са извършили 38 проверки на лечебни заведения за болнична помощ, като са издали 4 предписания за предприемане на противоепидемични мерки. Съставени са два акта за нередовни здравни книжки и две предписания за предприемане на хигиенни мерки.

 
13.11.2019, 08:30 часа
1653 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha