Стилиян Чомаковски: Коронавирусът е възможност за завръщане към българското село

Стилиян Чомаковски: Коронавирусът е възможност за завръщане към българското село Коронавирусната криза дава възможности на селскостопанския сектор в България. Държавата трябва да се опита да подпомогне българското село и да задържи завърналите се от чужбина, заяви Стилиян Чомаковски, управител на "Чомстил", в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.
“Трябва да се опитаме да запазим колкото се може повече млади хора в земеделския сектор у нас. Трябва да се види колко максимално може да се увеличи възнаграждението на тези хора и те да бъдат привлечени да останат”, изтъкна Чомаковски.
“В някои сфери от земеделието България е много по-напреднала от останалите европейски страни”.
По думите на госта трусовете от коронавирусната криза не засягат селскостопанския сектор у нас, който дори може да се възползва от ниските цени на горивата, както и от наличието на много работна ръка по селата.
“При зърнопроизводителите няма проблеми, тъй като продукцията им е дълготрайна”, отбеляза той.
“Има малко затруднения по отношение доставката на машини, което усложнява мероприятията на полето”.
“Природата си почина, дано това бъде в помощ на сектора, да бъде по-благосклонна към земеделието. За цените всичко е много относително. Важното е, че на този етап ще падне значително себестойността, поради спада на цените на материалите, използвани за производство”, отбеляза още Чомаковски.
Той коментира и случващото се на фондовите пазари, като посочи, че по негово мнение акциите все още са много надценени.
“Като се има предвид и влиянието на коронавируса, човек трябва да е много препазлив на фондовите борси. Борсата все още не е отразила негативните влияния на коронавируса”, изтъкна Чомаковски.
Вижте целия разговор във видео материала.

12.05.2020, 08:20 часа
2879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha