Информационно табло ще следи в реално време емисиите от комина в „Холсим“ /снимки/

Информационно табло ще следи в реално време емисиите от комина в „Холсим“ /снимки/ Холсим (България) АД монтира информационно табло при входа на завода си в село Бели извор, което ще следи в реално време показателите на емисиите от комина на пещта.
Таблото показва среднодневните стойности на емисиите на серен диоксид, азотен оксид, хлороводород, летливи вещества, амоняк, въглероден оксид и прах. 
Данните се получават автоматично от газов анализатор при комина на пещта. Анализаторът следи изходящите газове в непрекъснат режим, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Информацията от него се визуализира в централна командна зала на завода, която е под 24-часово наблюдение от оперативен персонал на завода. Информационното табло представя среднодневни стойности на показателите, както и пределно допустимите норми за всеки от тях. Проследяването на тези изходящи газове е заложено като изискване в „Комплексното разрешително“ за извършване на дейността на дружеството. 
Данните от системата за непрекъснат мониторинг се предоставят ежемесечно и годишно на РИОСВ-Враца. Видовете показатели, които се измерват, и техните норми са публична информация и могат да бъдат открити на сайта на Министерството на околната среда и водите.
„Информационното табло е част от ангажимента на компанията, който поехме пред местната общественост във врачанския регион, а именно през 2021-ва година да бъдем по-дейни в предоставянето на информация по важни за обществото теми“, коментира Ивайло Божков, директор на завода в с. Бели извор. Успоредно с тази първа за годината информационна инициатива, дружеството обявява и кампания „Попитай Холсим“, в рамките на която граждани ще могат да задават своите въпроси, свързани с дейността на завода. 
Въпросите към ръководството на компанията могат да бъдат изпратени през електронна „пощенска кутия“ на сайта www.holcim.bg, а отговорите ще бъдат оповестявани и публично.
„Приканваме съгражданите ни да бъдат активни в задаването на въпроси. Само така ще можем своевременно да отговорим на интереса им от достоверна и изчерпателна информация, която да им помогне да си изградят обективно мнение по темите, които ги интересуват“, апелира Ивайло Божков. Инициативата „Попитай Холсим“ ще се реализира на етапи, като отговорите в първата кампания ще бъдат оповестени в началото на месец март.  
Допълнителна информация
Концепцията „От-отпадък-към-енергия“ е ключова за Европейския съюз в стратегията му за кръгова икономика и устойчиво екологично развитие, а циментовата индустрия е една от малкото индустрии, които могат да осигурят условия за безопасно оползотворяване на отпадъците. Това се дължи на самата технология за изгаряне на преработените и превърнати в гориво отпадъци. Чрез прилагане на тази технология в циментовата индустрия едновременно се заместват част от консумираните традиционни горива и се осигурява безотпадно и безопасно унищожение на отпадъка – т.нар. „съвместно оползотворяване“.
Заводът на Холсим (България) АД в с. Бели извор разполага с технологична линия за производство на цимент, включваща 2 суровинни мелници, въртяща се пещ и 3 циментови мелници. При режим на работа без употреба на алтернативни горива във въртящата се пещ биха се използвали дневно около 320 тона горива – въглища и петролен кокс. Това количество е необходимо за производството на 2500 тона клинкер (на ден), който е суровина за производството на самия цимент. Използването на алтернативно гориво дава възможност да се предотврати потреблението на тези 320 тона невъзобновяеми полезни изкопаеми дневно. 
През 2006 година в завода бе извършена модернизация на пещния комплекс с инсталиране на съоръжения, проектирани за изгаряне на алтернативни горива според най-модерните технологии. От 2007 г. Холсим (България) АД оползотворява отпадъци чрез изгаряне, която дейност е урегулирана като част от „Комплексното разрешително“ на компанията. Дружеството работи само с неопасни отпадъци, като това са основно RDF (сортиран, нерециклируем битов отпадък), излезли от употреба гуми и месокостно брашно. 
Производството на цимент позволява оползотворяването на отпадъци като енергиен източник поради две важни характеристики на производствения процес. На първо място са горивните условия - процесът се осъществява при изключително високи температури и дълъг престой на горивната смес при тези температури, което осигурява пълно унищожение на вредните замърсители. Втората причина е, че по време на изгаряне на преработените отпадъци образуваните пепели се „приобщават“ към клинкера, т.е. влизат в състава му. Това се дължи на факта, че те съдържат същите оксиди, които са необходими за създаването на самия клинкер. Така пепели и други остатъци след изгарянето на алтернативното гориво няма. Никоя друга технология не може да гарантира подобни условия на безопасно използване на отпадъците като алтернативно гориво.
Глобалните проблеми на климата, пред които сме изправени днес, до голяма степен се дължат на свръх-потреблението на изчерпаеми ресурси, увеличаване на емисиите на парникови газове и нарастване обема на генерираните отпадъци. Чрез оползотворяването на отпадъци като енергиен ресурс, заместващ традиционните изкопаеми горива (въглища, петрококс, природен газ и др.), циментовата индустрия допринася съществено за решаването на тези проблеми и по-доброто бъдеще на хората и планетата. Вместо да се озоват на сметища, отпадъците се вкарват повторно в производствения цикъл във вид на ресурс и се унищожават безотпадно. Заедно с това се пестят невъзобновяеми енергийни източници (въглища и петрококс) и се намалява въглеродният отпечатък  на производството.
 
11.02.2021, 13:55 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha