БСП започва предизборни смени на шефове и водачи на листи

БСП започва предизборни смени на шефове и водачи на листи На закрити заседания три поредни седмици ще се събере Националният съвет на БСП, за да подготви партията за изборите. Предстоят смени в тясното ръководство - Изпълнителното бюро, в предизборния щаб и на водачи на листи в регионите с лоши резултати на 4 април, както и приемане на план за действие за предсрочните избори на 11 юли, пише "Сега".
За първи път от над 20 години на изборите на 4 април лявата партия бе трета политическа сила с едва 480 146 гласа, което е наполовина по-малко от преди четири години, когато за социалистите са гласували 955 490 души. В 45-ия парламент, чийто живот бе по-кратък от месец, БСП имаше само 43 народни представители при 80 в предишния.
Пленумите бяха насрочени, след като няколко социалисти начело със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов поискаха заседание на ръководството, на което да се определят целите на БСП за предстоящите избори. Докато тече първият пленум от критици на лидера Корнелия Нинова като Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Ана Пиринска и др. ще се учреди Идейно-политическо обединение в БСП "Платформа "Социализъм ХХІ век".

Кой в БСП ще отговаря за изборите?
Първият пленум на Националния съвет на БСП е в събота (15 май), като се очаква лидерът Корнелия Нинова да направи анализ на предизборната обстановка и да предложи план за действие на база на анализа на резултатите от 4 април. На "Позитано" 20 признават, че са претърпели тежка загуба и дори питаха структурите по места за слабите моменти. Според социалисти се очаква да се предложи кампанията да се води на лъчове, да се планират повече срещи по места с хората и др. Не е известно какви средства партията ще успее да вложи в агитация, тъй като вече похарчи голяма част от субсидията за предишните избори, смятат партийци.
Днес трябва да бъде избран нов предизборен щаб. Не е известно дали депутатът Георги Свиленски ще остане начело или ще бъде сменен. Негови заместници в момента са Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев.
Смени ще има и в тясното ръководство на БСП, след като на 5 април вместо лидерът цялото Изпълнително бюро подаде оставка след изборната загуба. Според социалисти няма как да се запази сегашното ръководство, в което участват 22 души, и Корнелия Нинова ще трябва да направи поне няколко смени в бюрото.
Кои ще са те обаче зависи от нея и вероятно ще се разбере на 22 май, когато е вторият пленум, в чийто дневен ред е точката. Според партийци всички членове на ръководството се смятат за близки до лидера, но след изборната загуба Янаки Стоилов и Крум Зарков поискаха оставката й. Очаква се каквото и да е предложението на лидера за промени, да бъде прието, тъй като опозицията й има 30-40 от 185 гласа в Националния съвет.

Кои ще са кандидатите за депутати?
На втория пленум (на 22 май) ще се утвърдят водачите на кандидат-депутатските листи, както и местата на гражданските кандидати и коалиционните партньори. Макар и според социалисти да е тръгнала нова процедура по номинации в партийните структури по места, водачи се очаква да се определят по волята на лидера и тясното ръководство.
На 4 април "Позитано" 20 заложи предимно на депутати с опит за водачи на листи, като имаше само пет-шест нови лица. Сега се очаква някои от водачите да запазят местата си, но други от районите с лоши резултати - без депутат или с един мандат в голям район, да бъдат сменени. В списъка за смяна според социалисти са водачите в Кърджали (сега Петя Михалевска), Разград (сега Таско Ерменков), Хасково (сега Велизар Енчев) и др.. Има критики и към резултатите в Благоевград, Враца и Смолян.
На последния пленум (на 30 май) ще бъдат утвърдени местата на другите кандидат-депутати в листите. Обикновено няма размествания в предложените от местните структури списъци, но на предишните избори "Позитано" 20 пренареди листата в Пловдив, която бе повлияна от изключения от БСП Георги Гергов.
15.05.2021, 12:48 часа
1216 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha