Янаки Стоилов: Решението на Конституционния съд поставя в неудобно положение съдебния съвет

Янаки Стоилов: Решението на Конституционния съд поставя в неудобно положение съдебния съвет Решението на Конституционният съд, че правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор, поставя членовете на Висшия съдебен съвет в неудобно положение, каза днес пред Би Ти Ви бившият министър на правосъдието в първото служебно правителство на Стефан Янев Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия. Той поясни, че тяхното решение от юли да отхвърлят като недопустимо искането му за отстраняване на Иван Гешев сега поставя под съмнение тяхната компетентност или предполага предубеденост.
Въпреки че съставът на съдебният съвет е същият, ако сега бъде поискано отново освобождаването на главния прокурор, не е сигурно, че резултатът ще е същият, смята Стоилов. Според него много зависи с какви мотиви сегашният министър на правосъдието ще поиска отстраняването на Иван Гешев.
В серия от интервюта министър Надежда Йорданова посочва, че са събрани доста допълнителни доказателства за това, че сегашния главен прокурор уронва престижа на съдебната власт и със свои решения дори е извършил престъпления. Вчера тя заяви, че възможно най-скоро Министерството на правосъдието ще подготви и внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Отражения върху решението може да има и фактът, че този съдебен съвет е към края на своя мандат, като в началото на октомври трябва да заработи новият, е мнението на Янаки Стоилов.
В коментар за призоваването на разпит на премиера Кирил Петков и началника на неговия кабинет Лена Бориславова Стоилов посочи, че е добре те да се явят във Върховната касационна прокуратура днес.
"Това е част от по-широк сюжет, двете страни (правителство и прокуратура - бел. авт.) се позиционират. Опитват се да запазят свои позиции", е мнението на бившия правосъден министър.
Той предупреди, че освен криминална имаме и реална корупция, която се толерира чрез законодателството и управленски решения. "Призовавам правителството да пресече законите, които позволяват такава корупция, като тези, които опрощават задължения например", поясни Янаки Стоилов.
09.02.2022, 10:45 часа
580 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha