Осъденият за смъртта на внука на Тома Томов иска ново дело и по-малка присъда

Осъденият за смъртта на внука на Тома Томов иска ново дело и по-малка присъда

По-ниска присъда и ново дело за смъртта на 8-годишния Томи от Мездра поиска преди дни Димитър Йотов, който бе осъден заради немарливо съхранение на оръжие. С него 8-годишният му син Кристиян стреля и рани смъртоносно приятеля си. Малкият Томи е внук на дългогодишния районен прокурор на Оряхово, известен ромски лидер и бивш депутат Тома Томов.
Искът е подаден в Софийския апелативен съд от защитата на Йотов.
Делото мина на две инстанции и приключи с окончателна ефективна присъда за Йотов, който беше признат за виновен, че е държал достъпни и необезопасени огнестрелни оръжия. Първо районният съд в Мездра прецени, че той трябва да плати по 200 хил. лв. обезщетение на родителите на застреляното дете, а Окръжният съд във Враца намали наполовина размера на сумата.
“Искането ни за възобновяване на делото е внесено до апелативните съдии в София чрез съда в Мездра. В него изтъкваме, че решението, с което Димитър Йотов беше осъден на 6 г. лишаване от свобода за немарливо държане на огнестрелни оръжия, вследствие на което е произведен смъртоносен изстрел, е в нарушение на закона и е явно несправедливо. Има и допуснати процесуални нарушения по делото и те го опорочават. Настояваме за промяна по основния състав на наказанието и да не се квалифицира като особено тежък случай”, каза Явор Нотев, адвокат на осъдения. 
Според адвокатката на почерненото семейство Светла Генова, ако тази квалификация отпадне, при евентуално възобновяване на делото присъдата на Йотов може да бъде намалена и да стане условна.
“Не вярвам, че делото може да бъде възобновено, но от нашето правосъдие може да се очаква всичко”, каза още тя.

16.02.2022, 16:45 часа
3438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha