Доброволци почистват бреговете на язовир Огоста

Доброволци почистват бреговете на язовир Огоста Многобройни отпадъци са се събрали по бреговете на язовир Огоста. Донесени са от високите води на река Бързия през пролетта. Затова местни доброволци правят организация да съберат отпадъците. 
"Знаете всички ситуацията през май, когато дойдоха високите води и понесоха доста боклук, който обраха по поречието около селата и обособените там незаконни сметища. Всичкият този боклук се изля във водите на язовир Огоста и оттам ветровете го изнесоха на източния бряг в района на село Благово. В момента язовирът е спаднал с около метър воден стълб и въпросните боклуци останаха на брега. Правим организация тази и идната събота и неделя, както и следващата, и ако не успеем и на 13 август също, да ги изчистим. Имаме разрешението от страна на община Берковица, чиито район е това, и думата, че ще ни изпратят камиони, които да извозят събрания боклук. Имаме ръкавици, чували, просто ни трябват хора. Хора, които да съберат шишетата и пластмасата, която се е разпростряла, а тя е горе- долу на една ивица около километър, със ширина около 3-4 метра", каза Валери Спасов - един от организаторите и инспектор в сектор "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана.
Който има желание да се включи и е свободен в предстоящите съботи до 13 август, може да се свърже с Валери Спасов на служебния му телефон 0886 61 02 62. Ако се съберат достатъчно хора, ще успеят за една или две съботи да съберат всичкия боклук. 
Извадени са и садките от язовир Огоста, след множество жалби на риболовци и граждани, които ползват за плаж бреговете, които са били на нереализирано рибно стопанство. Садките са били разкъсани и разпръснати из целия водоем. Язовирът е изчистен и е предпочитано място за къмпингуващи, каза Валери Спасов: 
"Ние като институция прекратихме разрешителното на въпросното стопанство, тъй като то така и не започна работа".
Сега няма риболов на водоема, заради горещото време рибата спира да се храни, което също влияе на риболова. 
"Повечето, които са там на къмпинг, те са почти цяло лято с караваните си. Искат около тях да е чисто и приветливо. Наблюденията ми са, че последните години наистина се спазва една хигиена около водоема", допълни Валери Спасов./БНР
29.07.2022, 10:27 часа
731 1
Коментари

кирил

29.07.2022, 11:36 часа
Браво Валери, а Враца и Видин кога ще вземат подобна инициатива?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha