Опасен инцидент! Авария предизвика пожар в биоцентрала в Мездренско

Опасен инцидент! Авария предизвика пожар в биоцентрала в Мездренско Производствена авария е предизвикала пожар в биоцентралата в мездренското село Царевец, научи агенция BulNews. 
Случаят е от края на миналия месец, но беше оповестен преди дни в ежемесечния доклад за получените сигнали в РИОСВ - Враца. От него става ясно, че в 15.19 часа на 19 август на директорския телефон на екоинспекцията бил получен сигнал от операторите в централата за възникнал пожар вследствие производствена авария на инсталациите за производство на електроенергия от биогаз в Царевец. По данни на служителите, сигналът за пожара е подаден незабавно на дежурен координатор на телефон 112.
От експерти на инспекцията е извършена незабавна проверка на място. Те установили, че пожарът е лумнал на производствената площадка на инсталациите за биогаз. На обекта вече имало екип на пожарната в Мездра, който е овладял огъня. Продължили да се извършват дейности по гасене и наблюдение на района, като пожарът е овладян окончателно към 21 часа същия ден.
По информация на операторите, на място е идвал екип от полицията в железничарския град и разследващ полицай, които извършили съответните оперативни действия. Образувано е досъдебно производство и се разследват причините, довели до възникването на инцидента.
Това не е първи подобен инцидент в биоцентралата в мездренското село. През 2021 година при друг пожар след авария е допуснато изтичане на отпадъчен ферментационен продукт от преработката на животинска тор и растителен силаж в река Косовец. 
При настоящия случай за причинени замърсявания не се съобщава. 
В РИОСВ-Враца са подадени още два сигнала за биоцентралата в Царевец през изминалия месец. Единият от тях бил за нерегламентирано складиран силаж на производствената площадка на инсталациите за производство на електроенергия от биогаз, който след посещение на инспектори се оказал неоснователен. Другият сигнал се касаел за неприятна миризма в района на биоцентралата, но при извършена проверка нередности също не били констатирани.
 
14.09.2022, 08:40 часа
2234 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha