Русия иска газов съюз с Казахстан и Узбекистан

Русия иска газов съюз с Казахстан и Узбекистан Русия предлага създаване на газов съюз с Узбекистан и Казахстан с чисто търговски, а не политически интереси. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
По негови думи това изисква координация.
"Всичко това изисква координация, но не по отношение на политиката, както съобщи "Ройтерс" - там няма политически условия, а по отношение на търговската изгода и търговските интереси на трите страни", подчерта той.
Относно публикация на "Ройтерс", в която се твърди, че Узбекистан е отхвърлил идеята на Русия за създаване на такъв съюз, говорителят на Кремъл отбеляза: "Това, което се случи през седмицата, беше фактът, че думите на вицепремиера на Узбекистан бяха изопачени и отново имаше опит от "Ройтерс" да "замаже" всички тези процеси с политика".
На 28 ноември на среща с руския премиер Михаил Мишустин президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че по време на приключилите по-рано преговори руският президент Владимир Путин е говорил за необходимостта от създаване на тристранен газов съюз с участието на Русия, Казахстан и Узбекистан. Токаев добави, че казахстанската страна "трябва да се задълбочи в тази тема", за да "постигне желаните резултати и споразумения".
09.12.2022, 15:32 часа
454 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha