Д-р Владимир Йорданов: Контролът на паразитите по домашните любимци – наша обща отговорност

Д-р Владимир Йорданов: Контролът на паразитите по домашните любимци – наша обща отговорност Темата за обезпаразитяването на нашите домашни любимци винаги става актуална в края на зимния сезон със затоплянето на времето.
Това е моментът, в който започват да се увеличават случаите на заразени кучета и котки с различни видове външни и вътрешни паразити. Обяснението е просто – подобряват се условията в околната среда за развитието и разпространението им. Глобалното затопляне на климата почти елиминира сезонния характер на тези заболявания, за това все повече и през студените месеци от годината диагностицираме и лекуваме опасни паразитози като бабезиоза и ерлихиоза. Списъкът с паразитни заболявания по животните е много дълъг и би било твърде отекчително да ги изброяваме, но е важно да отбележим, че голям процент от тях са зоонози т.е. опасни са и за нас хората. 
 
Как и с какво да третираме домашният си любимец, така че да съжителстваме заедно без излишни притеснения за неговото и нашето здраве?
Отговорът на този въпрос  може да бъде даден от ветеринарните лекари, специалисти в профилактиката и лечението на дребните животни. Прилагането на препарати без професионална консултация не е добра практика. В повечето случаи това води до незадоволителен резултат и оплаквания от слаба ефективност на препарата. Пазарът изобилства от обезпаразитяващи, част от които дори не са ветеринарно-медицински препарати по смисъла на закона и можело да се продават свободно на всякъде. Това е факт, но нека се замислим да ли бихме си купили лекарство за детето от кварталната бакалия? Всички противопаразитни продукти са ефективни в рамките на техните показания и съответно при правилно приложение. Тази информация обаче се съдържа в онези непотребни листчета с много ситен шрифт, които много малко от нас четат и още по-малко разбират, наречени листовки.
Нашият съвет е стопаните на домашни любимци да се доверят на своя ветеринарен лекар при избора на правилна противопаразитна програма. Трябва да бъдат отчетени редица фактори, които оказват влияние върху ефекта от приложения антипаразитен продукт, като среда за отглеждате, честота и  място за разходка, предназначение – ловно куче, имащо ежеседмичен контакт с дивата природа и нейните обитатели или мини порода, предпочитаща разходка в мола. Възрастта, породата, теглото, наличието на съпътстващи заболявания също са от значение при избора на обезпаразитяващи.
За контролиране на паразитната инвазия освен повтарящото се обезпаразитяване от значение е и редовното почистване на околната среда от фекалиите на домашните любимци. Навик, който тепърва създаваме по нашите географски ширини, но така всъщност намаляваме концентрацията на паразитни форми (яйца и ларви) и вероятността за заразяване на хората. Грижите за козината  на домашните кучета (къпане, сресване, подстригване) и добрата ни лична хигиена допълват мерките за контрол на паразитозите.
Във ветеринарни клиники "САНТЕ ВИТА" всеки клиент преди закупуване на обезпаразитяващ продукт получава безплатна професионална консултация. Работим с доказани препарати на световнопризнати марки. Ние осъзнаваме своята отговорност за опазване здравето на домашните любимци и това на самите нас, като техни стопани.

Д-р Владимир Йорданов, собственик на клиника за домашни любимци "Санте Вита"
20.02.2023, 08:30 часа
2569 2
Коментари

Признателен гражданин

20.02.2023, 17:48 часа
Добре, че ви има!

Пенчо Кубадински

20.02.2023, 11:41 часа
Най-добрите!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha