Заради вчерашното бедствие: Зам.-министърът на вътрешните работи Николай Николов пристигна в Берковица /снимки+видео/

Заради вчерашното бедствие: Зам.-министърът на вътрешните работи Николай Николов пристигна в Берковица /снимки+видео/ Заместник-министърът на вътрешните работи Николай Николов посети квартал "Раковица" в Берковица и огледа пораженията от поройния дъжд вчера, когато за 20 минути паднаха над 20 литра на квадратен метър.

Потоп в Берковица отнесе улици и мостове, евакуират хора /снимки/

Той даде добра оценка на реакцията на местната власт, която е отпушила бързо тапа на река Раковишка и е предотвратила по-голямо бедствие.
„На първо време трябва да се намери временно жилище на 2-3 семейства, да се изчисти коритото на реката, която минава през квартала, и да се обезопаси за прогнозираните валежи в близките няколко дни, за които не се очаква да са с такава интензивност като вчера. В следващите месеци трябва да се направи основно почистване на коритото на реката, което е било затлачено с храсти, клони и отпадъци”, заяви зам.-министър Николов.

Бедствието в Берковица: Два екипа спасители продължават да се борят с пораженията от потопа

Николов заяви, че щетите по инфраструктурата са големи, но е радостно, че няма загинали и пострадали хора.
Заместник-министърът заяви, че предстои много работа за преодоляване на аварийната ситуация в близките дни и още повече работа за изготвяне на проекти и кандидатстване пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.
Припомняме, че Община Берковица обяви частично бедствено положение за квартал „Раковица” и за съседното село Бързия след потопа.

След потопа: Община Берковица обяви частично бедствено положение /снимки/

Кметът на Берковица Димитранка Каменова съобщи, че през миналата и тази година общината е обявявала обществени поръчки за почистване на коритото на река Раковишка, като за това са били планирани 50 000 лева, но нито една фирма не се е отзовавала.
"Сега община разплаща дейностите за почистване на улици и преодоляване на други щети от своя бюджет, а след пълното описване на щетите ще търси помощ от държавата", обяви кметът.
Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви, че Екипите на Министерството на труда и социалната политика, в частност Агенцията за социално подпомагане, ще окажат нужната подкрепа за всеки, който е пострадал от наводнението.
02.06.2023, 14:15 часа
2124 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha