В Гърция разкриха "завод за раждания", сред експлоатираните жени има и българки

В Гърция разкриха "завод за раждания", сред експлоатираните жени има и българки Гръцкият министър на здравеопазването Михалис Хрисохоидис е уволнил председателя на Националната служба за асистирана репродукция, докато в Центъра за ин витро оплождане в Ханя на остров Крит тече проверка от полицията и съдебните власти, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.
Според съобщението на гръцката полиция, организираната престъпна група, в която участват лекари и други медицински лица, е разбита сутринта на 8 август с операция, проведена на Крит, в Атина и в Солун.
Осем служители и сътрудници на центъра са обвинени в незаконни осиновявания, в привидни имплантирания на ембриони на жени, подложени на ин витро оплождане и в експлоатация на жени в уязвимо положение като донори на яйцеклетки и като сурогатни майки.
За ръководител на престъпната група се сочи 73-годишен гинеколог от Ханя. Заподозрени за участие са още 44-годишен клиничен ембриолог, служители на Центъра за ин витро оплождане, един биолог, както и една жена от Румъния, и две жени от Грузия.
Смята се, че румънката и двете грузинки са посредничили за привличането на бедни жени предимно от Балканите, които се съгласявали да родят срещу заплащане. „Възнаграждението“ им било едва между 300 и 600 евро, като по време на бременността оставали затворени в апартаменти в Ханя и излизали единствено за медицински прегледи. Жените били подлагани и на хормонална терапия.
Според информациите бебетата били продавани за суми от 70 хиляди до 120 хиляди евро.
Сред десетките жени, които са били експлоатирани от престъпната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, има и българки.
Само от декември 2022 г. досега са установени поне 71 жени, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно, 98 жени, експлоатирани като сурогатни майки, 13 случая на незаконно придобиване на дете чрез програма за сурогатно майчинство, 4 незаконни осиновявания, 400 случая на измама и причиняване на физическо увреждане на пациентки чрез фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 година.
13.08.2023, 15:15 часа
566 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha