Ето защо човек еволюционно е достигнал до нуждата да мастурбира

Ето защо човек еволюционно е достигнал до нуждата да мастурбира Редица проучвания, провеждани през годините, предполагаха, че мастурбацията е просто страничен продукт от сексуалната възбуда. Но последните изследвания по въпроса твърдят, че подобен тип поведение всъщност има еволюционна цел - поне при мъжете.
Откритията показват, че мастурбацията се е развила при мъжките примати, за да увеличи успеха на чифтосването и да помогне за избягване на полово предавани инфекции.
Учените обаче признават, че когато става дума за жени, все още не са наясно защо при тях се стига до момент на самозадоволяване.
Любопитно е, че мастурбацията не се практикува само от хората. Тя е често срещана практика в животинското царство, особено при приматите. Досега обаче остава неясно как и кога е станало разпространението ѝ. В последните проучвания по темата е събран най-големият набор от данни до момента, от близо 400 източника.
Анализът на данните разкрива, че мастурбацията датира от милиони години и вероятно дори е била практикувана от общия прародител на маймуните и хората.
И за да разбере защо еволюцията насърчава мастурбацията, екипът тества няколко теории. Предполага се, че самостимулацията подобрява оплождането по няколко причини. Първо, мастурбирането без еякулация преди секс увеличава възбудата - тактика, която може да бъде особено полезна за мъже, които има вероятност да бъдат прекъснати по време на секс и това им помага да еякулират по-бързо.
Второ, мастурбацията с еякулация, позволява на мъжките индивиди да отделят непълноценната сперма, оставяйки висококачествената достъпна за чифтосването.
Следващата хипотеза, наречена "хипотеза за избягване на патогени", предполага, че мастурбацията намалява риска от полово предавани инфекции чрез прочистване на уретрата, пише Daily Mail.
Откритията помагат да се хвърли светлина върху често срещаното, но малко разбираемо сексуално поведение и представляват значителен напредък в разбирането за функциите на мастурбацията. Фактът, че автосексуалното поведение може да изпълнява адаптивна функция, че е повсеместно разпространено в разреда на приматите и се практикува от пленени и диви представители и на двата пола, показва, че важна е част от репертоара на здравословното сексуално поведение.
02.10.2023, 11:00 часа
691 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha