Вучич: Въоръжените, нападнали косовската полиция, са местни сърби

Вучич: Въоръжените, нападнали косовската полиция, са местни сърби Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че въоръжените лица, които нападнаха косовската полиция, не са от Сърбия, а са местни косовски сърби, предаде АФП
Президентът на Сърбия обяви по-рано, че косовската полиция е убила трима и ранила тежко двама сърби.
Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че зад нападението в неделя стоят организирани престъпни групи с политическа, финансова и логистична подкрепа от Белград.
Вучич заяви: "Група сърби от Косово и Метохия поставиха два камиона като барикада в Баня, след което косовската полиция дойде и се опита да премахне барикадата. Избухна сблъсък и един полицай беше убит, а друг ранен".
Според него международната общност е дала "картбланш да се убиват косовски сърби".
"Те (косовската полиция) се приближават до тях (нападателите) със снайпери, преследват ги и ги убиват, което те (международната общност) никога не са позволявали по такъв начин другаде", каза сръбският президент.
Той обвини Курти, че се опитва да въвлече Сърбия в конфликт с НАТО.
"Призовавам народа ни да остане мирен и спокоен, нека направим всичко възможно, за да предотвратим по-нататъшни кръвопролития", каза Вучич.
Според Вучич косовският полицай е бил убит, защото силите на НАТО не са се намесили.
Той заяви, че най-доброто решение би било разполагането на международни сили в северната част на Косово.
"Някой направи това умишлено... за час и 20 минути събраха 460 членове на специалните части и всичко беше умишлено подготвено. Всичко това устройваше единствено (етническите) албанци и тези, които ги подкрепяха. Опасявам се, че това не е епилог и се страхувам, че ще става все по-лошо", заяви сръбският президент.
Вучич също така осъди убийството на косовския полицай и заяви, че при сблъсъците са загинали трима етнически сърби и че има вероятност да загине още един.
По-рано полицията съобщи в изявление, че група въоръжени сърби са блокирали мост, водещ към село Банска, намиращо се близо до град Митровица, с два камиона без регистрационни номера.
Избухнала е престрелка, след като групата е открила огън по полицаите, които са отишли на място, за да разследват въпроса.
В региона бяха изпратени голям брой сили за сигурност, а граничният пункт Бърняк между Косово и Сърбия беше затворен.
Сърбия и Косово са изправени пред множество спорове, откакто Белград разглежда съседната държава като своя територия и блокира усилията ѝ да се присъедини към международни организации и да получи признание от други държави.
Лидерите на двете страни се срещнаха на преговори в Брюксел с посредничеството на ЕС, за да нормализират отношенията си. Досега обаче страните се затрудняват да приложат постигнатите споразумения.
25.09.2023, 08:39 часа
368 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha