ЕП прие на първо четене законопроекта за свобода на европейските медии

ЕП прие на първо четене законопроекта за свобода на европейските медии

Европейският парламент прие днес на първо четене законопроекта за свобода на медиите в ЕС. С 448 гласа "за", 102 "против" и 75 въздържали се ЕП настоя държавите в ЕС да осигурят медиен плурализъм и да защитават независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или друга намеса, се посочва в съобщение на институцията.
Евродепутатите очакват бъдещото законодателство да забрани всички видове намеса в редакционните решения, да се предотврати упражняването на външен натиск над журналистите, включително по отношение на тайната на техните източници.
Според ЕП не трябва да се позволява достъп до криптирано съдържание на електронните устройства на журналистите и следенето им с шпионски софтуер. Според евродепутатите използването на такъв софтуер може да бъде оправдано само като "крайна мярка" в някои случаи, ако има разпореждане от независим съдебен орган по разследване на тежко престъпление като тероризъм или трафик на хора.
ЕП очаква всички медии да оповестяват данни за структурата на своята собственост. Според евродепутатите е необходимо медиите и онлайн платформите и търсачките да съобщават за средствата, които получават от държавна реклама, както и за подкрепа от бюджета и от чуждестранно финансиране.

03.10.2023, 16:19 часа
425 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha