Започнаха разкопки в останките на Гушовския манастир край Чипровци

Започнаха разкопки в останките на Гушовския манастир край Чипровци Специалисти от Историческия музей в Чипровци започнаха археологически разкопки в основите на Гушовския манастир, който се намира в Стара планина над града, съобщи директорът на музея в Чипровци Анита Комитска.
Разкопките се правят по спечелен проект на Министерство на културата "Редовни археологически разкопки на Гушовския манастир".
Научен ръководител на разкопките е Мирослав Марков - археолог и главен уредник на музея в Чипровци, а консултанти са доц. д-р Здравко Димитров и Дойчин Грозданов. Идеята е в бъдеще манастирът да бъде възстановен и в него да се провеждат богослужения.
Гушовският манастир е средновековният православен манастир, носещ името на св. Архангел Михаил. Няма данни кога точно е построен манастирът, като има предположения, че това е станало по време на първата българска държава или малко по-късно. При Чипровското въстание през 1688 година в него са потърсили убежище част от въстаниците. Тогава е станал арена на битки между тях и поробителите, а след потушаването на въстанието от турците и техните съюзници манастирът е напълно разрушен, както и целия град Чипровци. Отново е открит през 1972 година, когато на мястото започват разкопки, организирани от чипровския свещеник Павлин. Тогава са се показали основите на манастира и в тях са намерени стенописи, подобни на тези в Роженския и Бобошевския манастир.
Повече от век на мястото на Гушовския манастир всяка година на 6 септември се събират чипровчани, живеещи в родния си град, на други места у нас и по света. Те дават курбан и отправят молебен към Бог за здраве, плодородие и просперитет на родния край.
05.10.2023, 14:24 часа
558 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha