Венецианската комисия критикува промените в Конституцията

Венецианската комисия критикува промените в Конституцията Венецианската комисия оповести своето становище по готвените промени в Конституцията, гласувани в Народното събрание миналия петък.
Припомняме ви, че пленарната зала ремонтът на основния закон не мина на първо четене, но политиците направиха заявки, че поправките ще бъдат гласувани през декември.
От комисията обаче критикуват предоставените им текстове, като заявяват, че мотивите са им дадени под формата на "кратка обяснителна бележка", уточни БНР.
"Който предлага законопроект, трябва да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие", пише в становището на Венецианската комисия.
„Няма каквато и да е оценка на потенциалното въздействие", констатират още от комисията.
Венецианската комисия има съображения и към предлаганите промени в статута на главния прокурор, който не бива да се превръща в обикновен администратор, нито да има два петгодишни мандата.
При все че конституционната реформа не е била предшествана от подходящ обществен дебат, Венецианската комисия препоръчва на българските власти да мотивират подробно всяко свое предложение, така че обществеността да е наясно с въздействието на новото законодателство.
10.10.2023, 17:44 часа
688 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha