Руски военни използват сателитния интернет на Илон Мъск

Руски военни използват сателитния интернет на Илон Мъск Украйна обяви, че руските военни сили използват терминали на сателитната интернет услуга "Старлинк" (Starlink) на милиардера Илон Мъск в окупираните райони. За това се говори от няколко дни, но днес военното разузнаване (ГУР) публикува прихванат разговор между двама руски военний като доказателство за "системното" ѝ използване.
"ГУР на Министерството на отбраната на Украйна потвърждава използването на сателитни комуникационни системи "Старлинк" от руските окупатори на фронта. Радиопрехващането на разговора на нашествениците показва, че терминали "Старлинк" са инсталирани за установяване на достъп до интернет например в подразделения на 83-та отделна десантно-щурмова бригада на Руската федерация", се казва се в изявлението на ГУР, публикувано в официалния профил на разузнаването в "Телеграм".
Публикуван е и аудиозапис, в който се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.
Системите "Старлинк" бяха от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле по време на продължаващата почти две години руска инвазия. 
ГУР засега не дава подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите на "Старлинк" са били получени. Вчера говорителят на управлението Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът "започва да придобива системен характер". 
Компанията на Илон Мъск - SpaceX, която управлява терминалите на "Старлинк", заяви миналата седмица в изявление в "Х" ("Туитър", също собственост на Мъск), че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия.
Преди три дни американското сп."Нюзуик" цитира украинския журналист Андрий Цаплиенко, според когото руските военни са започнали да използват "Старлинк" с лицензирани акаунти в Украйна.
Руските новинарски издания също съобщават, че сателитните комуникационни системи на Мъск вече се продават чрез множество руски онлайн магазини, доставяни чрез посредник в Дубай. Според местни издания системите се продават на руските доброволчески части за използване в анексираните региони на Украйна.
Макар мрежата "Старлинк" да не работи в Русия, тя вече може да се използва в четирите анексирани украински региона и в Крим, съобщи руският информационен бюлетин ComNews. Търговците не крият факта, че "Старлинк" са предназназначени за участниците във войнатаи се купуват от тях в големи количества.
В началото на руската инвазия - през пролетта на 2022 г., Илон Мъск предостави на украинската армия безплатно "Старлинк". През октомври същата година SpaceX уведоми министерството на отбраната на САЩ, че вече не е в състояние да плаща за работата на сателитната комуникационна система в Украйна. След това сътрудничеството все пак продължи.
11.02.2024, 16:44 часа
346 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha