Световни лидери обвиниха Путин за смъртта на Навални

Световни лидери обвиниха Путин за смъртта на Навални Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Владимир Путин за смъртта на Алексей Навални.
"Току-що стана известно, че Алексей Навални е загинал в руски затвор. Очевидно е бил убит от Путин, както хиляди други, измъчвани заради това единствено същество. На Путин не му пука кой ще загине, стига да запази поста си. Ето защо той не бива да запази нищо. Путин трябва да загуби, трябва да загуби всичко и трябва да бъде подведен под отговорност за това, което е направил", заяви Зеленски, който в момента се намира в Берлин.
Политическите лидери от цял свят реагираха мигновено на новинатa за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. 
Премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви:
"Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и с народа на Русия, за когото това е огромна трагедия", заяви той.
Президентът на Латвия каза, че Навални е бил "брутално убит от Кремъл".
„Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и това и е нещо, което човек трябва да знае за истинската същност на сегашния режим на Русия“, каза президентът Едгарс Ринкевичс по X, поднасяйки съболезнования на роднините на Навални.
Външният министър на Полша Радослав Сикорски заяви, че Навални е „герой и символ за всички руски демократи“. „Той беше осъден в процес по фалшиви обвинения... Беше изпратен в затвора, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е отговорен за всичко това“, казва той.
„Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията. За своите идеали той пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим”. Това написа в Х председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод новината за кончината на руския опозиционер.
„Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред”. Така председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.
„Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални - носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава”, добавя Мецола.
"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след новината за смъртта на руския опозиционен лидер в затвора.
"Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", заяви още Бойко Борисов.
"ПП „Продължаваме Промяната“ осъжда събитията около смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, античовешките мерки и условия, на които е бил подложен в затвора в Русия". Това се казва в позиция на партията.
"Смъртта на Навални е опит за показно систематично и целенасочено убийство на свободната воля. На демокрацията. На смелостта да си опозиционер и борец за справедливост. Ние, от „Продължаваме Промяната“, като проевропейска партия, сме категорично против репресивните и престъпни действия на Кремъл срещу правата на човека. Ще продължим да се борим за мира и нормалното развитие на страната ни като защитаваме интересите на България и българските граждани и не позволяваме руското влияние у нас да стопира този процес. Парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе законопроект за цялостно въвеждане на всички санкции и мерки срещу режима на Путин и неговите икономически интереси на българска земя", се казва в позицията.
"Путин не разбира, че убивайки Навални не убива духа на свободата, прави го по-силен и непобедим, защото сега Навални стана символ на сила, на надежда, на свобода, който не може да бъде окован в затвора, не може да бъде скрит от хората, който не може да бъде убит отново. Навални спечели! Путин ще загуби!", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.
"Вярваме, че кончината на Алексей Навални далеч не е краят на борбата за свободен и демократичен свят. Макар и посмъртно той ни показва смисъла на битката, която светът води с режима на Путин. Смисълът да подкрепяме Украйна. Смисълът да се обединим. За да победи демокрацията, за свободата, за Украйна, за мира в Европа и в крайна сметка за България", допълват от ПП.
„Беше жив, здрав и щастлив, когато го видях за последно в понеделник”. Това изказване на майката на Алексей Навални цитира руският вестник „Новая газета”. Във Facebook Людмила Навалная е написала: „Не искам да чувам никакви съболезнования”.
По-рано говорителят на руския опозиционер заяви, че все още няма потвърждение за смъртта му. Изявлението дойде, след като за смъртта на критика на президента на Русия съобщи руската служба, която отговаря за затворите.
16.02.2024, 15:27 часа
1476 4
Коментари

Баце

16.02.2024, 19:22 часа
Като рече Бочко че Навални е убит и кък да се не сетиш за Мишо бирата,Бог да го прости!:)

врачанин

16.02.2024, 18:05 часа
ДРЕМЕ МУ НА ПУТИН КАКВО КАЗВАТ МАЛОУМНИЦИТЕ ОТ ЗАПАДАKYSR

Демократчо

16.02.2024, 15:48 часа
Най-много ме кефи нашта тиква от Банкя как говори за демокрация :)))Че при неговите мандати мале майколе ква демокрация имаше :)))и как бизнеса беше оставен свободно да даря на партията :)))
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha