Ето как да разпознаваме истинското от фалшивото сирене

Ето как да разпознаваме истинското от фалшивото сирене БАБХ провежда редовен мониторинг като ежеседмично се проверява дали млечните продукти отговарят на всички изисквания за съответно кашкавал, сирене, кисело мляко. Това каза д-р Кремена Стоева – главен експерт в Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.
"За да могат да бъдат потребителите предпазени от подобен род измами с храни, БАБХ провежда редовен мониторинг вече пета година върху млечните продукти на пазара и достоверността на употребата на наименованията на млечен продукт, като вземаме ежеседмично проби от пазара, от търговска мрежа заедно с асоциациите и неправителствените организации в бранша на млекопреработвателите, и ги един изследваме както за съдържание на немлечни мазнини, така и за съответствие на млечните продукти с посочените физико-химични показатели", обясни още тя.
Експертът поясни още, че аналоговите продукти на млечните, наречени "имитиращи и съдържащи в състава си мляко" са разрешени да бъдат произвеждани и предлагани на пазара от законодателството, като условието е те да не са обявени като млечни продукти  и на етикета да е посочено съдържанието на храната. По този начин всеки потребител може да направи своя информиран избор", подчерта експертът.
Предстои да се обхванат и продуктите от фермерските пазари, сподели още тя, като поясни, че според наредбата на такива пазари могат да представят продукция само регистрирани фермери, които законно могат да произвеждат фермерска продукция, в частност млечни продукти. "Предстои да се приеме законодателство. Ще бъдат урегулирани нещата. Към този момент се стремим да проверяваме търговците, които са включени в тези фермерски пазари", каза още тя.  
"Всеки потребител, който се съмнява, че млечният продукт  е имитиращ, а не е обявен за такъв, може да подава сигнали в БАБХ", допълни д-р Кремена Стоева, като поясни, че се извършва проверка на всеки един подаден от гражданин сигнал.
29.02.2024, 16:30 часа
719 1
Коментари

всичко вече

01.03.2024, 20:32 часа
е фалш и измама . да четем етикетите - хахаха - все едно да чета некролозите по оградите . на кого ли му пука !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha