Ломчани отбелязаха 3 март с богата програма

Ломчани отбелязаха 3 март с богата програма С вълнуващи изпълнения на „Аз съм българче“, обичаните патриотични песни „Райна Княгиня“, „Боят настана“, „Къде си, вярна ти любов народна“, стихове, народни танци, водосвет и поднасяне на венци и цветя на паметника на Дядо Цеко Петков-Войвода, ломчани честваха 146 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България, съобщиха от общината. 
Музикален поздрав на националния ни празник поднесоха популярният певец Райко Кирилов и фолклорните танцови състави „Хорце“, „Дунав“, „Ломски ритми“, „Дунавче“, „Северняче“ и „Ломски ритми“ към НЧ „Постоянство 1856“ и НЧ „23 септември“.
„Дълбок поклон пред героизма на воините от армията на руския император Александър II, които дадоха живота си за България в Руско-турската Освободителна война преди 146 години.
Дълбок поклон пред българските опълченци, изправили се с телата си срещу поробителите на връх Шипка и в кървавите битки за Освобождението на нашата родина!
Дълбок поклон пред делото на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов и всички ония непокорни и непоколебими българи, които дръзнаха да се изправят срещу Османската империя. Тези българи, които апостолски проповядваха и с делата доказаха, че свободата не може и не трябва да се дава даром, а че ние сами можем и трябва да извоюваме своята независимост.
Защото, както казва Фридрих Ницше, „От всичко написано най-велико и най-трайно е онова, което народът пише с кръвта си!“ Затова нека сведем глави пред подвига на героите, знайни и незнайни, дали живота си за свободата на България.
Днес имаме задължението да останем верни на идеалите на Васил Левски, възрожденските будители, борците за независимост и да научим децата си, че свободата е ценност, която трябва да се отстоява всеки ден.
Пожелавам ви, скъпи ломчани, да сте живи и здрави! Бъдете горди и вярвайте в своите сили! И нека България да пребъде! Честит празник!“ – каза в словото си кметът на Община Лом Цветан Петров.
Молебен за душите на падналите за свободата на България отслужи отец Нестор. Венци и цветя на паметника на Войводата поднесоха кметът Цветан Петров, председателят на Общинския съвет Пенка Пенкова, училища, детски градини, културни, здравни и социални учреждения, представители на районните структури на МВР, политически партии, клубове, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, младежки и патриотични организации и граждани.
Интерес предизвика и изложбата на исторически оръжия пред галерия „Поломие“, която представи клуб „Бдинци“ – Видин, към Националния съюз „Единение“.
03.03.2024, 17:20 часа
334 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha