Росен Желязков: България се превръща в изключително важен център за транзит на природен газ

Росен Желязков: България се превръща в изключително важен център за транзит на природен газ На 4 март се навършват 9 години от подписванети на декларацията за стратегическо партньорство с Азербайджан. От 2015 г. се откриха възможностите, както за диверсификация на инфраструктурата - за доставка и транзит на природен газ, така и източника на природен газ. Това заяви председателят на парламента Росен Желязков след срещата си с азербайджанския си колега проф. д-р Сахиба Гафарова в Баку. 
Ние виждаме самото практическо реализиране на всички проекти - интерконекторите с Гърция и Сърбия. България се превърна в хъб и център за дистрибуция и транзит на природен газ. В направлението Сърбия - Унгария, вероятно скоро и Хърватска, която изразила интерес за доставка на природен газ. Така и в направлението Румъния, Молдова и Украйна. България става изключително важен център за транзит на природен газ. Това е в полза, както на нашата газопреносна транзитна структира, така и на възможностите на доставка и деверсификация на това гориво, отбеляза Желязков. 
Говорихме по други инициативи в енергетиката. Ние имаме голям интерес от участие в партньорството, което вече е остановено между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за преноса на зелене енергия. В Азербайджан предстои изграждането на голяма инфраструктура за генерация на електрическа енергия от вятър. Амбициите са огромни, по около 150 гигавата по вода и суша. Ние имаме огромно желание и подкрепа, че ще участваме в това партньорство като заинтересована държава. Това е ангажимент, който ще възложим на министъра на енергетиката, посочи още Росен Желязков. 
Азербайджан е готова да достигне до 20 млрд. куб./м на година за Европа. България е дестинация за потребление около 1 млрд. Ще се опитаме да увеличим това количество. Дистрибуцията през България ще нарасне, от това ние можем само да печелим. Освен това се превръщаме във важен парньор на всички държави на Балканите и по оста юг-север, допълни още той. 
04.03.2024, 16:23 часа
204 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha