Министър Андрей Цеков откри официално част от новия път между Ботевград и Видин /снимки/

Министър Андрей Цеков откри официално част от новия път между Ботевград и Видин /снимки/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков направи инспекция на новоизградената отсечка от 13,6 км между пътен възел Макреш и пътен възел Бела на пътя Видин – Ботевград, след което участъкът беше отворен за движение.
"Днес сме една идея по-близо да имаме нормална свързаност между София и Видин", каза министърът.
По думите му тези 13,6 км нов път ще позволят да се избегне най-трудното трасе между село Бела и Димово.
"Същевременно имаме една истинска магистрала с габарит на места 28 м, две ленти за движение в някои участъци с допълнителна лента за тежкотоварен трафик, с два пътни възела, осветление, мост от 118 м над река Арчар, два виадукта от 205 м и 218 м, с железопътен надлез", допълни министър Цеков. Той уточни, че строителството продължава активно и в другите участъци.
"Работи се между Видин и Макреш, като съгласно договора до края на годината този участък трябва да бъде завършен. Ще рестартираме строителството и между селата Бела и Ружинци. Около средата на годината очакваме разрешение за строеж и в участъка между Ружинци и Монтана", информира министърът. Най-проблемният участък е между Монтана и Враца, където не е проектирано ново трасе, след като е отречено съществуващото такова още през 2013 г. Обявена е обществена поръчка за изграждане на скоростен път между Враца и Монтана и за обход на Враца, както и за ремонт на участъка между Враца и Мездра, за да може да се свърже с новото трасе между Мездра и Ботевград. В рамките на 2024 г. да бъде изцяло отворено за движение, коментира министър Цеков.
През 2027 г. можем да имаме почти напълно изградено трасе с уговорката, че между Монтана и Враца ще отнеме повече време, каза още той и съобщи, че в рамките на следващия месец ще бъде издаден и Акт 16 на новия път между селата Макреш и Бела. Обектът е завършен, издаден е Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия. Това е стандартна практика, когато пътят е готов и е приет от възложителя, да се направи организация за временна експоатация, отговори министър Андрей Цеков на журналистически въпрос относно липсата на Акт 16.
Новият участък е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е "Автомагистрали" ЕАД.
05.03.2024, 16:27 часа
1927 3
Коментари

Цанов

06.03.2024, 10:17 часа
Елате ми повече да ви разконспирирам ряско

cecko

05.03.2024, 19:09 часа
как не ви е срам бе
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha