ИТН предлага по-малко подписи за свикването на национален референдум

ИТН предлага по-малко подписи за свикването на национален референдум Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) са внесли в Народното събрание промени в Закона за референдумите. Това обяви в кулоарите на парламента депутатът Станислав Балабанов.
Той уточни, че отново внасят измененията, които преди три месеца са били отхвърлени в пленарната зала, но с леки корекции. От партията на Слави Трифонов предлагат увеличаване на времето за събиране на подписите и намаляване на броя, необходим за произвеждане на референдум, който да е процент от имащите право на глас.
"В проекта се залага прагът за национален референдум да е 2.5% от хората с избирателни права да дадат своите подписи и на база на тях той да бъде задължителен", обясни депутатът Станислав Балабанов. 
По думите му втората промяна е срокът за национален референдум да е 6 месеца, за местен референдум – да е 5 месеца.
Станислав Балабанов изчисли, че с предлаганите измененията броят на необходимите подписи ще се намали до 130-140 000.
Сега законът предвижда, че ако се съберат 200 000 подписа на граждани с избирателни права, предложението се внася в Народното събрание с предложение за провеждане на референдума. Ако подписите са над 400 000, отново парламентът трябва да приеме решение за провеждането му.
07.03.2024, 12:34 часа
180 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha