Берлин отказал да достави Taurus на Киев от съображения за сигурността на Германия

Берлин отказал да достави Taurus на Киев от съображения за сигурността на Германия Отказът на Берлин да прехвърли крилати ракети Taurus на Киев се дължи и на факта, че ефективността на тези оръжия пряко зависи от специални съпътстващи устройства, но доставката им в Украйна може да противоречи на интересите на сигурността на Германия, съобщава порталът T-Online, позовавайки се на свои източници.
По-рано се проведе закрит брифинг на комисията по въпросите на отбраната на Бундестага. Според портала генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер е говорил на събитието. По време на речта си Бройер заявил, че е изброил специалните рискове от доставката на ракети Taurus за интересите на германската сигурност, в резултат на което „в залата е настъпила тишина“ и редица депутати са били с „увиснали челюсти“, съобщава T-Online, цитирайки думите на един от присъстващите там слушатели.
"Главният инспектор очевидно информира законодателите подробно, че използването на Taurus е по-сложно, отколкото мнозина са си представяли преди. Той каза, че ефективното използване на крилатата ракета изисква огромни количества данни", пише порталът.
"Не говорим за гигабайти или терабайти информация, а за изключително големи и сложни обеми от данни, които трябва да бъдат обработени от специални технически системи, които са достъпни само в ограничена степен. Разполагайки ги в Украйна, Германия ще загуби възможността да използва потенциала на ракетите, което е „елементарен въпрос на националната сигурност“, отбелязва порталът.
"След речта на Бройер в залата се възцари мълчание. Дори онези, които обикновено шумно изтъкваха исканията си, вече нямаха въпроси", цитира изданието вътрешния източник.
Отбелязва се, че Германия би могла да достави ракети без споменатите системи, но това би ги лишило от предимството им пред британския аналог Storm Shadow.
Германският канцлер Олаф Шолц каза в сряда, че изключва доставката на оръжейни системи с голям обсег на Украйна, чието използване изисква участието на германски войски, дори ако те са разположени извън Украйна. Шолц многократно се е противопоставял на доставката на крилати ракети Taurus с голям обсег на Украйна, въпреки натиска от страна на опозицията и дори на някои членове на управляващата коалиция.
16.03.2024, 09:49 часа
187 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha