СУ "Христо Ботев"-Враца с иновативна мярка за подобряване образователните резултати на учениците

СУ "Христо Ботев"-Враца с иновативна мярка за подобряване образователните резултати на учениците Средно училище „Христо Ботев“ във Враца успешно разработи и прилага своя Училищна програма за прилагане на мярката „Без телефони в училище“. По предложение на Обществения съвет към училището, на организирани родителски срещи в края на първия учебен срок, се проведе допитване до родителите, които безусловно подкрепиха и одобриха прилагането на мярката.
Училището е средата, която дава възможност за развитие потенциала на децата и младежите през един значителен период от живота им. 
Децата прекарват голяма част от ежедневието си в училище, поради което сме длъжни да осигурим безопасна и подкрепяща среда, в която всяко дете се чувства прието с различията си и има възможност да учи и развива своя потенциал.
Повсеместната употреба на мобилни телефони доведе на практика до епидемичното им разпространение в училище още от прекрачването на прага му. Децата не са емоционално готови да се ориентират в сложните устройства и опасностите на дигиталния свят. Ученето изисква концентрация и внимание, които могат да бъдат подкопани от цифровите устройства и това води до по-ниски образователни резултати. Времето пред екрана може да увреди умственото и физическо състояние на децата. 
Устройствата трябва да се използват в училище само когато подпомагат учебния процес и усвояването на учебния материал. За тази цел в училището има подсигурена дигитална среда.
Обективните и субективни фактори за предприемането на стъпки в посока въвеждане на мярката от страна на училището бяха притеснения за личните данни на децата, безопасността на децата в интернет, осигуряване на сигурна и безопасна училищна среда, понижаване на образователните резултати на учениците, отрицателното влияние на телефоните върху емоционалната стабилност на учениците, все повече случаи на насилие и тормоз в училище, фактът, че децата масово страдат от депресия, тревожни разстройства, склонност към самонараняване.
С въвеждането на непопулярната в България, но утвърдена в много страни мярка „Без телефони в училище“ ръководството на училището си постави цели: 
- да създаде сигурна училищна среда; 
- да повиши резултатите на учениците в края на учебната година, на НВО и ДЗИ; 
- да подобри качеството на обучение;
- за ефективна превенция на насилието и тормоза в училище, превенция на кибертормоза, като една от най-разпространените форми на тормоз в училище;
- да подобри влошените умения за общуване и решаване на проблемите по насилствен начин;
- да подобри влошеното физическо и психично здраве на учениците.
Резултатът, два месеца след прилагане на мярката, потвърди нашите очаквания: 
- повишиха се резултатите на учениците;
- има спад на случаите на насилие и тормоз;
- повишена е защитата на децата в интернет;
- подобриха се комуникативните умения и умения за общуване и споделяне между учениците;
- подобрено е физическото и психично здраве на учениците, има спад в тревожността на децата.
През учебната 2023/2024 година мярката „Без телефони в училище“ е приложена за учениците от 1. до 7. клас, с намерението от учебната 2024/2025 година да се въведе за всички ученици в училището.
Действащата мярка е в подкрепа на цялостния училищен подход за осигуряване на сигурна и безопасна среда, на нормативните и училищни нормативни документи, като средство за повишаване резултатите на учениците на НВО и ДЗИ, подобряване на уменията за общуване и споделяне. 
27.03.2024, 10:09 часа
973 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha