Демерджиев: Министър Калин Стоянов обича да се крие

Демерджиев: Министър Калин Стоянов обича да се крие "Вътрешният министър Калин Стоянов обича да се крие", това каза пред БНТ Иван Демерджиев, бивш служебен министър на вътрешните работи, по повод скандала от последните дни с разследването на контрабанда в митниците и последвалата оставка и освобождаване на главния секретар на МВР Живко Коцев.
"Той много обича да отсъства и да се крие, последно се скри зад гърба на главния секретар на МВР, защото коментарите за главния секретар и за контактите му с определени хора, огледално имаше такива коментари и за вътрешния министър. Той обаче изчезна и се скри някъде и на фокус остана главният секретар", посочи Демерджиев. По думите му за Стоянов също е имало информации, че има е имал доста по-интензивни контакти със същите хора (с които е контактувал и главният секретар Живко Коцев - бел. ред.) далеч назад във времето, но те не са били разследвани. Преди три дни депутатът Бойко Рашков заяви, че Калин Стоянов е близък с бащата и сина Марин и Стефан Димитрови, заподозрени в контрабанда, от 2016 г. 
"Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се, че е проведен такъв във връзка с митниците ?!", попита Демерджиев, визирайки снимките на Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови.
Бившият вътрешен министър коментира и новия главен секретар на МВР, който наследи временно поста от Коцев - Димитър Кангалджиев. "Живеем в ерата на временно изпълняващи функции. Такъв е главният прокурор, който щеше да бъде за малко, очевидно не така. Сега имаме вр. изп. ф. главен секретар. Г-н Кангалджиев отдавна в качеството си на зам.-главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР", заяви Демерджиев.
Той обясни, че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам.- директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти. "Сезираха ме депутати от ГЕРБ, г-н Терзийски и г-н Младен Маринов визирам. Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек да се издигне в йерархията на системата", посочи Демерджиев. Той обясни, че е предприел действия да занимае дирекцията "Вътрешна сигурност", назначил е и проверка, резултатите от която обаче не може да разкрие заради служебната тайна. "Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", намекна той. "Оказа се, че Димитър Кангалджиев е "експерт" по темата трафик на нелегални мигранти, наркоразпространение, очаквам да бъде "експерт" по темата - борба с купения вот", коментира още Иван Демерджиев.
"Когато питате за Паскал (сочен за покровител на контрабандния канал - бел. ред.), двама служители на "Капитан Андреево", в Кулата, за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши, като встъпи в длъжност, е да ги върне на същите места. Искам да попитам Калин Стоянов, пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек. Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал ?", попита още Демерджиев.
"Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите. Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР, алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишния главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор. Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече - е замесен във водено разследване", каза Демерджиев.
"Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до съответните резултати. Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет, е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия - купен вот, корпоративен вот всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот", смята Демерджиев.

ПОСЛЕДСТВИЯ
"През годините не си спомням по-голям скандал. И то скандал, който да е с по-тежки последици върху системата, върху обществото и върху международния имидж на страната“, коментира пред Би Ти Ви бившият министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев.
"Много по-голямата вреда е от политическата реакция на този случай. Вместо да се разграничат от такъв тип действия се отиде в другото. Министър-председателят направи три гафа - застана на позиция, която защитава Коцев. Сигналът му разрушава системата на МВР. Когато борбата с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш така. Вторият нелеп случай е събирането на посланиците в опит да се защити. Третото е изпращането на този сигнал до прокуратурата за натиск", коментира пред Би Ти ви друг бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Според него случаят ще накърни и международния ни авторитет. "От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Главният секретар на МВР, вместо да разследва корупция, яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци. Управляващите намират това за нормално – определиха го като перфектен полицай, а на лицето му било изписано, че е почтен човек. Това е нелепо. Как ще убедим партньорите, че имаме нулева толерантност към корупцията", попита Йовчев, напомняйки, че лично той е подписал заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец, когато при операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.
11.04.2024, 10:44 часа
458 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha