Откриха изложба на автентични народни носии в Монтана

Откриха изложба на автентични народни носии в Монтана Изложба на автентични народни носии „Хубост Българска“ откриха в Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана.
Експозицията представя 15 носии от различни етнографски области в България. Неин автор е Корнелия Александрова от град Бяла. Колекцията, която предизвика интерес у малки и големи, ще може да се види в художествената галерия в рамките на един месец.
„Нарекох я „Хубост Българска“, защото тя е събрала във себе си, действително, хубостта и уменията на българската жена. Смятам, че това, което прибирам, съхранявам и показвам, е безценно. То вече не може да се произведе“, каза за БТА Корнелия Александрова.
Колекцията е събирана и реставрирана в продължение на много години. Интересът на авторката към традиционното облекло започнал още когато е била дете. Първо наблюдавала възрастните жени от семейството, които се грижели за красивите облекла, а в последствие самата тя започнала да събира своя колекция, да се интересува откъде е всяка носия и от какво се състои в оригинал.
Изложбата се прави с подкрепата на Община Монтана и Регионалния исторически музей в града.
22.05.2024, 09:27 часа
133 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha