Подновиха разкопките край село Дърманци

Подновиха разкопките край село Дърманци Подновиха спасителните разкопки по новото трасе на пътя Мездра – Ботевград, край село Дърманци. Това е финалният етап от проучването, което археолозите започнаха в края на 2022 година.
Участъкът е с площ над 20 декара. Ръководителят на обекта - Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца, работи съвместно с археолози от София, Видин и Монтана.
„Работата по разкопките трябваше да започне по-рано, но забавянето на документи от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ е причината за неспазването на срока, посочи директорът Георги Ганецовски. В момента разкопаваме участъци, които през изминалата година не бяха отчуждени. Ние по закон имаме право да извършваме археологически проучвания само на законно отчуждени терени, като този процес да е завършен.“
На изследваната площ археолозите са открили близо 100 обредни ями с ритуално предназначение, каза ръководителят на обекта.
„Миналата година разкрихме 96 вкопани структури от ранно желязната епоха и периода на ранен елинизъм, това е времеви отрязък между VII ми век пр. Хр. и II век пр. Хр. Сега, само за шест работни дни, попаднахме на още десетина подобни и те са в процес на проучвания“, поясни Ганецовски.
По предварителни разчети разкопките трябва да приключат в средата на май тази година.
03.04.2024, 16:54 часа
776 1
Коментари

МИШ

03.04.2024, 18:11 часа
26
29
Какво ,дирите ,баба си?Нещо,сте си забравили или, сте оставили?Кава е,тая мания да копат на ората кокалите?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha