Хроничен бронхит – симптоми и лечение

Хроничен бронхит – симптоми и лечение

Хроничният бронхит е възпалително заболяване на белодробното дърво и, по-точно, бронхите. Може да бъде провокирано от вирусни инфекции, чести рецидивиращи пулмо-бронхиални инфекции и възпаления. Свързва се с удебеляване стената на постилащия лигавицата на бронхите епител.
Заболяването протича с редуване на периоди на ремисия и обостряне. Обикновено вторите състояния се провокират от действието на различни фактори, както и сезонно понижаване на имунитета, особено в условията на "пролетна умора", когато температурните диапазони са големи и често се редуват високи и ниски температури. Но според съвременните специалисти по белодробни болести, хроничният бронхит е заболяване, което съпровожда в най-голям процент пушачите. Тютюнопушенето води до термично увреждане на лигавицата в бронхите и до нейното възпаление. Рецидивиращите случаи на хроничен бронхит във фаза на обсервиващ обострен бронхит са свързани с някои характерни клинични изяви.
Пациентите обикновено имат кашлица, при която отделят слузести, гнойни или слузно-гнойни храчки. Кашлицата понякога зачестява, а понякога е рядка. Корелира най-вече с броя на изпушените цигари дневно. Тя е по-честа сутрин, когато болният извежда по-обилно количество храчки, които могат да бъдат светли, сиви или зеленикави гнойни храчки, както и такива с по-гъста консистенция. Понякога след сериозни и продължителни епизоди на сутрешна кашлица, изведените секрети могат да бъдат много малки, дори капковидни, което да замаскира клиничната картина.
Обикновено при обсервиращ хроничен бронхит в обострено състояние, телесната температура не се променя, което е диагностичен показател за състоянието, което от своя страна невинаги е влошено и пациентите спокойно могат да извършват ежедневните си битови и работни ангажименти.
Хроничният бронхит е заболяване, което може да протича с години, особено при възрастните хора и хора, които пушат дълго време, над 10 години. Особено често към общата клинична картина може да се добавят и симптоми на задух, дължащ се на спастично свиване на бронхите или развиващи се патологични промени в сърдечносъдовата система.

Кое лечение е подходящо?

Лечението на хроничния бронхит е дълго и изисква много постоянство. Прилагат се редица отхрачващи медикаменти, които целят сваляне на отока на лигавицата, особено в обострените стадии.
Препоръчва се пациентите да консумират повече храни, богати на антиоксиданти и витамини, съдържащите се в голямо количество в киселите плодове - ябълки, лимони, портокали, мандарини, грейпфрут и зеленчуци - като домати, краставици, марули, зеле, моркови и други.
Към терапията в обострени стадии може да се включи прием на витамин С в таблетна форма, който има силен имуностимулативен ефект.
Също така е редно да се прилагат някои инхалации и бани, с които се вдишват пари, имащи особено важно значение за втечняване на бронхиалния секрет и отделяне на отока от лигавицата на бронхиалната стена.
Бронходилатативните средства от своя страна имат важно значение при лечението, защото разширяват бронхиалния лумен и помагат за по-лесното дишане при болните, както и за овладяване на задуха в обострените стадии на заболяването.
Според мнозина специалисти пациентите с хроничен бронхит е редно няколко пъти годишно да провеждат и рехабилитационна дихателна терапия, при която се прилагат специфични дихателни упражнения, предпазващи от бъдещи усложнения на състоянието, редовни обостряния в клиничната картина и локалното възпаление в бронхите, както и протектиране на пациентите за задушни кризи.

 

06.03.2015, 13:59 часа
1628 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha