Представиха находки от "Археологическо лято 2018" във Видин

Представиха находки от "Археологическо лято 2018" във Видин Приключи археологическият сезон във видинското село Майор Узуново. Ръководителят на археологическите разкопки Георги Ганецовски и неговият екип представиха във Видин резултатите от "Археологическо лято 2018".
Проучванията са правени съвместно от представители на Врачанския и на Видинския исторически музеи. За първа година е отпуснато държавно финансиране за разкопките в неолитното селище в Майор Узуново, които стартираха в началото на октомври. Преди това са се правели само от спонсори, като основният от тях е Иван Лишков, който също присъстваше на срещата. 
Ганецовски определи артефактите, открити от неговия екип по време на „Археологическо лято 2018”, като изключително ценни за българската и европейска праистория.
"Това, което прави обектът значим е твърде, твърде ранният период. Става въпрос за първите години от възникването на съвременната европейска цивилизация. По отношение на самите открития, в момента сме попаднали на една вкопана структура, вероятно жилище, част от него. Вероятно заема площ над 40 квадратни метра, съществено е разрушено."
Намерени са още керамични дискове, предполага се, че са имали обредни функции, инструменти от кремък, стрела с отчупен връх от кост, по всяка вероятност използвана за ловене на риба и др. Георги Ганецовски припомни и за намерения тук преди година уникален костен харпун, който до момента няма аналог в Европа. 
20.10.2018, 10:12 часа
725 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha