Подновиха разкопките край село Дърманци

Подновиха разкопките край село Дърманци Подновиха спасителните разкопки по новото трасе на пътя Мездра – Ботевград, край село Дърманци. Това е финалният етап от проучването, което археолозите започнаха в края на 2022 година.
Участъкът е с площ над 20 декара. Ръководителят на обекта - Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца, работи съвместно с археолози от София, Видин и Монтана.
„Работата по разкопките трябваше да започне по-рано, но забавянето на документи от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ е причината за неспазването на срока, посочи директорът Георги Ганецовски. В момента разкопаваме участъци, които през изминалата година не бяха отчуждени. Ние по закон имаме право да извършваме археологически проучвания само на законно отчуждени терени, като този процес да е завършен.“
На изследваната площ археолозите са открили близо 100 обредни ями с ритуално предназначение, каза ръководителят на обекта.
„Миналата година разкрихме 96 вкопани структури от ранно желязната епоха и периода на ранен елинизъм, това е времеви отрязък между VII ми век пр. Хр. и II век пр. Хр. Сега, само за шест работни дни, попаднахме на още десетина подобни и те са в процес на проучвания“, поясни Ганецовски.
По предварителни разчети разкопките трябва да приключат в средата на май тази година.
03.04.2024, 16:54 часа
756 1
Коментари

МИШ

03.04.2024, 18:11 часа
Какво ,дирите ,баба си?Нещо,сте си забравили или, сте оставили?Кава е,тая мания да копат на ората кокалите?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha