Германия и Словакия се обявиха в подкрепа на глобалния договор на ООН за миграцията

Германия и Словакия се обявиха в подкрепа на глобалния договор на ООН за миграцията Германското външно министерство подкрепи днес планирания Глобален договор на ООН за миграцията, след като по-рано тази седмица Австрия обяви, че се отказва от участие в него, като последва по този начин примера на САЩ, Унгария и Австралия, предаде ДПА.
Говорител на германското външно министерство отхвърли твърденията, че договорът ще подкопае суверенитета но отделните страни и посочи, че той всъщност е необвързваща политическа декларация за международната общност, а не договор.
В сряда крайнодясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" призова правителството да последва примера на Австрия и също да се оттегли от подготвяния от ООН договор, съобщава БТА.
Този договор им за цел да управлява глобалните миграционни процеси и да укрепи правата на мигрантите и бежанците.
"Договорът формулира цели. Как ще се изпълняват тези цели зависи от отделните страни членки - особено когато става дума за предотвратяване на нелегалната миграция. Но договорът допуска възможността за легална миграция", каза говорителят на германското МВнР. Той добави, че критериите за разрешаване на мигрантите да остават в приемащата страна и броят, който тя ще приеме, си остават прерогатив на съответната страна.
Договорът бе съгласуван от 193-те страни членки на ООН през юли. Той трябва да бъде подписан в Мароко през декември. Освен 4-те отказали се вече страни, има опасения, че още няколко европейски страни, като Полша, Италия и Чехия, също може да се оттеглят, отбелязва ДПА.
Словакия обяви днес, че смята да подкрепи договора. Това обяви външният й министър Мирослав Лайчак, цитиран от Словашкото радио и от ТАСС. "Глобалният договор на ООН за миграция е един вид политическа декларация, която аз подкрепям. Този документ не задължава никого с нищо. В него няма положения, които затвърдяват миграцията като едно от (основните) права на човека. Никой не отнема компетенциите на държавите в сферата на миграцията. Словакия ще действа като мъдра страна, отнасяща се с отговорност към този въпрос", подчерта той.
Лайчак направи това изявление след преговори в Братислава с чешкия си колега Томаш Петържичек. Вчера чешкият премиер Андрей Бабиш се обяви срещу участие на неговата страна в договора.
03.11.2018, 11:29 часа
1081 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha