Елена Йончева спечели тайния вот и ще води листата на БСП за евроизборите

Елена Йончева спечели тайния вот и ще води листата на БСП за евроизборите Елена Йончева спечели тайното гласуване за водач на листата на БСП за евроизборите по време на инфарктен пленум, научи резултата Канал 3.
Йончева е събрала 95 от гласовете на членовете на Националния съвет срещу 75 - за бившата й половинка. Преброени са и две недействителни бюлетини.
Така президентът на ПЕС Сергей Станишев няма да е водач на листата на партията си. Не се знае и дали ще се подреди на второто място, след като соцлидерката по-рано днес отказа предложението му да се проведе едновременно избор за първо и второ място в листата, за да не излезе партията разделена след форума.
По-рано соцлидерката Корнелия Нинова си направи отвод, след като и тя бе издигната за водач на евролистата на червените.
Именно Нинова се противопостави на кандидатурата на Станишев, издигната официално от Димитър Дъбов по време на пленума. Соцлидерката заяви, че не е задължително президентът на ПЕС да е евродепутат.
Партийното ръководство застана зад депутатката Елена Йончева, която обаче не е член на партията, а е от гражданската квота на левицата. Според Нинова Йончева трябва да е водач, защото е станала лицето на битката за справедливост.
Немалко социалисти пък държаха водачът на листата да бъде и партиен член, какъвто е само Станишев.
Гласуването обаче, освен че излъчи соцводача, показа и аритметически, че партията е разделена на две, а вътрешната опозиция е успяла да разшири позициите си. Именно опонентите на Нинова в Националния съвет застанаха зад Станишев, докато ИБ на БСП номинира Елена Йончева.
17.03.2019, 16:43 часа
1381 2
Коментари

сакам и я така да съм добре

18.03.2019, 12:49 часа
Игръта е смисъло у тоо живот, маменнцето му мило

А?

17.03.2019, 22:20 часа
И нас какво ни грее това че Ленчето ще иде на топло и добре платено местенце?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha