Адвокати с призив за всеобщ отпор срещу беззаконието в България

Адвокати с призив за всеобщ отпор срещу беззаконието в България Адвокатите от ”Обединение на свободните адвокати” призоваха за всеобщ отпор срещу беззаконието в България. В свое обръщение те отбелязват:

"Уважаеми български граждани,
Уважаеми колеги адвокати,

Последните дни с действията си главният прокурор и министърът на правосъдието поставят под опасност върховенството на закона в страната и заплашват да отменят основни принципи, върху които е изграден българският правов ред.
Нашите колеги от Адвокатските съвети в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян излязоха с ясна, аргументирана и точна позиция, с която призовават главния прокурор и министъра на правосъдието да подадат оставки. „Обединение на свободните адвокати“ подкрепяме и се солидаризираме с тази позиция.
Основна уставна цел на нашето сдружение е защитата на върховенството на правото и еднаквото прилагане на закона спрямо всички. Вече година работим за постигане на нашите цели, което никога няма да е възможно, ако в България политици и прокуратура всекиденвно погазват основните правни принципи. Конституционна задача на всеки адвокат е да пази и защитава правата и законните интереси на гражданите и юридически лица, което в настоящата обстановка не само е силно затруднено, но и опасно.
Наши колеги все по-често са обвиняеми и подсъдими заради защитата, която оказват на своите клиенти. Ние вече изразихме категорична позиция срещу грубото нарушаване на презумпцията за невиновност от прокуратурата, както и критика срещу нежеланието на държавната власт да съобрази българското законодателство с Директива 2016/343 относно yĸpeпвaнeтo нa няĸoи acпeĸти нa пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт и нa пpaвoтo нa лицaтa дa пpиcъcтвaт на cъдeбния пpoцec в нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo.
Ще продължаваме да се борим и отстояваме правото на защита, справедлив съдебен процес и равнопоставеност на страните, при стриктно спазване на българското и европейско законодателство.
Призоваваме всички български граждани, и в частност всички юристи, да последват нашия пример и подкрепят колегите ни от адвокатски колегии Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян!


СНЦОП "Обединение на свободните адвокати"
12.07.2020, 14:24 часа
1017 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha